Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 februari 2016

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten - smakbit

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten (1944-2016) blev hennes sista bok, som handlar om sorg efter en bortgången vän; döden som drabbar oss alla. Malmstens första diktsamling på 22 år. Jag har följt hennes böcker om Finistère, efterhand har jag skaffat hennes tidigare diktsamlingar., hon har varit produktiv. Så gör jag – Konsten att skriva är en fantastisk bok om att läsa också, Bodil delar med sig av sina favoritförfattare (bl.a. Thomas Bernhard). Bodil Malmsten kan verkligen skriva, och jag gillar hennes stillsamma humor i hennes loggböcker, riktiga bokpärlor: HÄR.
Bodil Malmsten har varit väldigt produktiv, hennes (b)logg-böcker med foton och korta kvicka texter: Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig (2006) var den första, Kom och hälsa på mig om tusen år, De från norr kommande leoparderna och Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag. Den femte: Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig (2013).

Flera smakbitar: HÄR.

26 kommentarer:

Monica sa...

Ja sorgligt att denna kvinna är ur tiden,, gillar hennes böcker, har missat denna du visar..måste jag kolla! Tack för tipset!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Monica, Bodil har skrivit väldigt mycket bra saker, som man gärna läser om och om igen.

Mrs Calloway sa...

Så gör jag gillar jag och Priset på vatten i Finistère

♥ Hanneles bibliotek sa...

Mrs Calloway, jag gillar det mesta Bodil har skrivit.

C.R.M. Nilsson sa...

Jag blev så ledsen när jag hörde. Så gör jag är en av de bästa böcker om skrivande som har skrivits och Priset på vatten i Finistère är så fin. Annars har jag inte läst något av henne, men jag vill väldigt gärna läsa den här diktsamlingen. Tack för smakbiten!

Monika sa...

Tack för smakbiten!

Åsa C sa...

Har en bok (Kom och hälsa på mig om tusen år) av Bodil Malmsten i bokhyllan och bara läst den. Vill läsa mer av henne.

znogge sa...

En mycket speciell kvinna och författare.

Inga M sa...

Tyckte mycket om henne, en förlust för många är hennes bortgång

astridterese sa...

Det er alltid trist når en man setter pris på dør. Jeg syntes det var vakkert det lille diktet i begynnelsen. Ha en fin søndag!

Anna sa...

Det var hemskt tråkiga nyheter igår. Tack för din fina smakebit!

Evelina Nilsson sa...

Bodil Malmsten är en författare som jag inte har läst något av, men får kanske se till att göra det snart. Tack för smakebiten!

Boklysten sa...

Tack för smakbiten!

Lotten sa...

Har faktiskt inte läst något av henne.

Lena sa...

Tack för smakbiten. Har inte något av henne som jag kan komma ihåg. Man har hört många säga att hon var en fantastisk författare.

Eva Trillian sa...

Tack för smakbiten. Har inte läst mycket Malmsten men gillat det lilla jag läst!

Madde sa...

Tack för en fin smakbit!

Lion´s Library sa...

Tack för smakbiten :)

Inger Johanne sa...

Hørtes ut som en spennende forfatter. Takk for smakebit!

Bokdamen sa...

Tack för smakbiten! Har inte läst något av Bodil Malmsten fast jag länge tänkt göra det, får försöka ta och göra det framöver.

Bosse Lidén sa...

Jag vill alltid att stora författare ska leva i hundra år.

Helena sa...

Jag gillar dikten du valde :)

Ylva sa...

Åh, Bodil! Jag har också ett problem med "gå bort" som för mig betyder "gå på fest" och vill kunna säga "har dött".

♥ Hanneles bibliotek sa...

Ylva, i Sverige dör inte människor... jag tycker mycket om Bodils böcker.

Klimakteriehäxan sa...

Jag tycker hon var en ojämn skribent. "Priset på vatten i Finistere" älskade jag. "Jag får ingen ordning på mina papper" tog jag mig aldrig igenom. En av hennes bloggböcker var en stor gäspning eftersom den så mycket handlade om ett sedan länge avklarat fotbolls-VM och inte särskilt mycket mer. Dessutom var bilderna inte bra. Hennes barndomsskildring tyckte jag om, hörde den som CD-bok. Och jag har tänkt läsa "Så gör jag" men väntar fortfarande på pocketupplagan. Hennes blogg var kul ibland men jag tröttnade. Påpekade ett faktafel hos henne en gång, det gillade hon inte (gällde en felaktig boktitel, jag hade bloggat om samma bok - med bild på omslaget - och tycker att hon bara skulle ha korrat, utan kommentarer, men hon lät fel titel stå kvar). Men trist att hon dog så förhållandevis ung, hon hade naturligtvis mycket oskrivet. Hade gärna sett hennes teaterföreställning också, när hon stod ensam på scenen. Modigt!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Klimakteriehäxan, jag gillar Bodils humor, gäspar verkligen inte...