Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 februari 2016

kvinnoalfabetet bokstaven U

Långsamt närmar vi oss alfabetets mer omöjliga bokstäver och även veckans bokstav orsakade en del svårigheter i alla fall för Enligt O. Dags för bokstaven U, veckans frågor lyder så här:

Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på U? Sigrid Unset fick Nobelpris 1928 och har skrivit den tjocka Kristin Lavransdotter, som jag har både läst och sett film.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på  U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare? Ulrika Knutson, journalist och författare, hedersdoktor vid Göteborgs universitet, skriver intressant om böcker.

Vilken verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra? Ulla Winblad, glädjeflickan och huvudpersonen i Bellmans Fredmans Epistlar.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på har du ännu inte utforskat? Ulrika Eleonora var regerande drottning i Sverige 1719–1720, dotter till Karl XI, en av dessa kvinnor som kanske inte hade så många val.

9 kommentarer:

Robert W sa...

Ulla Winblad var ett bra och roligt val.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Robert W, hon lever än.

Mrs Calloway sa...

jättebra val! jag har ock Sigrid Undset på första frågan

♥ Hanneles bibliotek sa...

Mrs Calloway, henne har jag ju läst!

FrökenChristina sa...

Ulrika Knutson är ju extremt kunnig i det mesta hon gör. Bra tänkt. U var vansinnigt svårt.

Den läsande Kaninen sa...

Bra svar, själv har jag Undset som den jag vill utforska

♥ Hanneles bibliotek sa...

Fröken Christina, Ulrika Knutson är intressant både lyssna och läsa.

Kaninen, Sigrid Unset skriver fantastisk kvinnohistoria.

Monika sa...

Ulla Winblad ja, det är märkligt hur tomt det blir i huvudet när man ska komma på de där kvinnorna :)

♥ Hanneles bibliotek sa...

Monika, efteråt är man mycket klokare :)