Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 november 2018

Stig Dagermans Bröllopsbesvär i svtPlay

Bröllopsbesvär av Stig Dagerman (1923-1954) är en folklig burlesk med kritisk udd inspirerad av Dagermans uppväxtmiljö i Älvkarleby. Det ståndar till bröllop på bonden Victor Palms gård. Yngsta dottern Hildur skall giftas bort med den förmögne slaktaren Hilmer Westlund, dubbelt så gammal som hon och svår på kvinnor och brännvin. Hildur har fattat ett tungt beslut för i själva verket väntar hon barn med en annan. Baserad på Stig Dagermans roman med samma namn. Bröllopsbesvär i svtPlay: HÄR.
Stig Dagerman debuterade 22 år gammal 1945 med romanen Ormen, delvis självbiografisk. År 1948 skrev han novellen Att döda ett barn som filmatiserades och året därpå. Dagerman drabbades av svår skrivkramp och stark ångest och avslutade sitt liv.

10 kommentarer:

lavendia sa...

Det var ett öde. Flera väntade barn med någon annan än den de gifte sig med. Men att dessutom gifta sig med en mycket äldre man som dessutom hade sina sidor. Mycket har ju blivit bättre. / Britt

♥ Hanneles bibliotek sa...

lavendia, jo, dagens blodprov inför donationer har visat att tio procent av papporna inte är pappor... fast kanske inte lika viktigt längre?

znogge sa...

Viktigt eller inte men det kan nog rubba mångas cirklar och tilltro till partnern. Men i dag ser vi väl lite öppnare på många saker men förd bakom ljuset vill nog ingen bli...

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, ärlig ska man alltid vara! Men nu är ju bonusbarn väldigt vanligt.

Klimakteriehäxan sa...

Såg filmen härom dagen, vilken rollista! ALLA fanns med! Och de enda som fortfarande lever är Yvonne Lombard och Christina Schollin. Tänk att hennes kritvita brudklänning inte fick minsta fläck eller skrynkla trots att festen blev både lång och livlig ... frisyren höll sig också intakt!!!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, fantastisk rollista, lite så är det i amerikanska filmer att man vaknar med fin frisyr och make up.

Ama de casa sa...

Tiderna förändras. Det där med kärnfamiljen och att barnen har samma föräldrar är nog mer ovanligt än vanligt nu.

Ylva sa...

Jag tror att jag bara läst Att döda ett barn. Fortfarande bra!

KajsaLisa sa...

Tack för tipset, kollar upp i helgen.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det lutar åt det hållet.

Ylva, att lyssna på Att döda ett barn är så starkt!

KajsaLisa, gamla godingar är bra många gånger, bra skådespelare.