Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 maj 2016

En vintersaga av Shakespeare

jag rekognoscerar inför läsning av den mer moderna varianten.
En vintersaga (The Winter's Tale) är en komedi av William Shakespeare som handlar om svartsjuka, aktuellt än idag. Kungen Polixenes hälsar på sin vän kun Leontes. Polixenes vill återvända hem, men Leontes vill att han ska stanna. Leontes  tror att hans havande hustru Hermione varit otrogen och det blivande barnet en oäkting.

Leontes skickar ädlingen Camillo för att förgifta Polixenes, men istället varnar han honom och Polixenes åker hem. Leontes blir rasande och han spärrar in Hermione i fängelse, där hon föder en dotter. Leontes vänder sig till oraklet som säger att hon är oskyldig. Dottern göms hos en herde. Vännen Paulina gömmer Hermione. När sonen Mamillus ocksp dör ångrar sig Leontes och bestämmer sig för att sörja resten av sitt liv.

Herden ger dottern namnet Perdita, efter 16 år träffar Polixenes son prins Florizel Perdita och de blir kära. Nu är det Polixenes som blir rasande och hotar herden och Perdita. Florizel och Perdita flyr När fadern Polixenes kommer efter blir sonen avslöjad. Sällskapet beger sig till fest hos Paulina, där en staty av Hermione skall avtäckas. Inför Leontes överlyckliga ögon blir statyn levande och Florizel och Perdita förlovar sig.

4 kommentarer:

Bosse Lidén sa...

Det var länge sedan jag läste både Vintersaga och Shakespeare. Nu blev jag lite sugen. När jag läste Drama-Teater-Film blev det mycket Shakespeare.
Trevlig måndag

♥ Hanneles bibliotek sa...

Bosse Lidén, av vissa författare upptäcker man nytt hela tiden.

lavendia sa...

Förstår nu varför jag kände igen Cider med Rosie. Den sänds på 1:an ikväll. Britt

♥ Hanneles bibliotek sa...

Britt, jag tyckte om filmen ♥