Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 maj 2016

Jösses flickor! Befrielsen är nära - minns du?

Margareta Garpes och Suzanne Ostens föreställning Jösses flickor! Befrielsen är nära från 1974 väckte uppmärksamhet, väldigt annorlunda teater, både klasskamp och könskamp, ny feminism. Nytt att ta med kvinnorörelsen in på teatern – de skapade också teaterhistoria. Ett kollektivt experiment tillsammans med Grupp 8, samtida med Juliet Mitchell, Germaine Greer och Suzanne Brøgger. Det finns inget filmat men musiken är bevarad, själv har en LP nånstans, men minns inte om jag sett föreställningen, jag tror det. Birgitta Johansson, litteratur- och teaterforskare vid Göteborgs universitet, har skrivit doktorsavhandlingen Befrielsen är nära.

6 kommentarer:

znogge sa...

Nej, det gör jag inte men i vår stad fanns Teater 23 vars föreställningar låg inom samma områden.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, aha, och den har jag inte hört talas om.

MissMagic sa...

Ny bekantskap. Låter mycket intressant :)

♥ Hanneles bibliotek sa...

Miss Magic, detta var för länge sedan :)

Klimakteriehäxan sa...

Jag ÄLSKADE "Jösses flickor" men blev ganska så besviken på den s k nygenerationsversionen som spelades på Stockholms stadsteater för några år sen. "Kärleksföreställningen" var också fullständigt suverän!!!! Har förstås skivorna.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Klimakteriehäxan, jag har skivan men inget att spela med...