Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 juli 2016

relationer - jerka

Har du råkat på någon relation (kan vara mellan vän/fiende, kollegor emellan, etc.) i en bok (film eller tv-serie) som du fascineras/förundras lite extra över? Om inte, skriv fritt om något som har med relationer att göra (t.ex. din egen relation till en viss författare), föreslår Annika i Bokbloggsjerka 22 – 25 juli.
Vartannat äktenskap slutar i skilsmässa. Inte många vänner eller släktingar som är gifta med sin första. Själv blir jag alltid ledsen när jag hör att någon ska skilja sig. Ofta beror det på att kärleken tar slut och man hittar något nytt. Hos tandläkaren och frisören får man i tidningar följa olika kändisar; alla verkar ha ny partner, nästan. Och de som verkar vara otrogna; hur hinner och orkar de med?

Nu har även Ebba och Horace skilt sig efter 30 år tillsammans - och de har båda skrivit var sin bok. De verkar ha levt på var sin planet, träffats hastigast i trappuppgången. Ingen verkar lyssna på den andre, i alla fall inte i slutet. Båda kan sin litteratur men det hjälper inte i deras argumentation. Han undrar när hon slutade att lyssna? Båda skyller varandra på att inte kunna lyssna. Måste någon förändra sig? Vem?

Själv skilde jag mej i slutet av 1970-talet efter en åttaårig samborelation. Trots att  han lärde mig språket (svenska) och förklarade sina definitioner på ord - så förstod jag inte alls vad han menade i slutet. Det tycker jag är intressant.

15 kommentarer:

znogge sa...

Relationer måste vårdas, så är det bara! Ibland tror jag att man ger upp för lätt eller inte är tillräckligt rädda om varandra. Därmed inte sagt att man ska stanna i en dålig relation men gräset är inte alltid grönare på andra sidan...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag håller med dig, en bra relation måste man vårda. Maken säger ofta att han inte tror att det är grönare på andra sidan...

Lotten sa...

Jovisst måste relationer vårdas, men en skilsmässa kan till slut också leda till ett bättre liv för alla inblandade. Hur jobbigt det än är i stunden.
/Skilsmässobarn

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lotten, jag är också skildsmässobarn... man ska absolut inte hålla ihop bara för sakens skull (det har jag väl inte sagt?)

Evelina Nilsson sa...

Relationer till andra människor måste som flera andra nämnt vårdas. Jag kan ha förståelse för personer som skiljer sig, men ibland undrar jag också om en del kanske tycker det är enklare än att jobba på relationen och att de ger upp i stället. Att vara i offentligheten och att det ständigt spekuleras om det ena och andra paret har gått skilda vägar måste vara riktigt jobbigt.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Evelina, skönt att inte vara kändis... har man barn, bör även en skilsmässa skötas snyggt.

Mrs Calloway sa...

synd på Ebba och Horace. de var ett så stiligt par och fantastiska att lyssna på

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, tillsammans hade de kunnat lyfta kvinnolitteraturen ännu mer.

Freja sa...

Jag tycker båda de böckerna verkar krångliga att läsa, inget för min hjärna just nu...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, det finns andra böcker att läsa...

Klimakteriehäxan sa...

Gillar din reflektion kring din egen separation!!! Men hos jerkan och Annika kommer jag inte in i dag, i går var det också svårt. Jerkat har jag ändå, det kanske löser sig så småningom.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, något vajs är det... tänk att inte förstå varandra fast man delar orden.

Robert W sa...

Att vara kändis och få sitt privatliv och sitt äktenskap analyserat och kommenterat överallt måste vara alldeles förfärligt. Om inte media hade varit så skvallersugna, så hade kanske prinsessan Madeleine varit gift med Jonas Bergström idag.

Bokdamen sa...

Tur en inte är känd, verkar inte vara så kul att vara i offentligheten

♥ Hanneles bokparadis sa...

Robert W, i det fallet gjorde nog pressen en tjänst :)

Bokdamen, skönt att få vara en liten grå tant i mängden...