Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 september 2016

en novell som utspelar sig i Moskva

"När de kom hem, drack de te med vetebröd och flera sorters sylt och sedan åt de pirog. Varje dag klockan tolv doftade det ljuvligt av rödbetssoppa och stekt fårkött eller anka ute på gården och på gatan, på fastedagar luktade det stekt fisk och man kunde inte gå förbi porten utan att få matlust. På kontoret stod samvoaren alltid och puttrade, och man bjöd kunderna på te och kringlor. En gång i veckan gick makarna och badade och återvände sedan tillsammans blossande röda båda två." (sid 291)
Ur Anton Tjechovs (1860-1904) novellsamling väljer jag Lilla vännen som handlar om kollegieassessorn Plemjannikovs barnlösa dotter Olga, som blir änka två gånger. Att leva ensam var inget hon ville, gott om plats har hon också.

32. Läs en novell som utspelar sig i en huvudstad i Ugglans novellutmaning.

3 kommentarer:

znogge sa...

Novellen har jag inte läst men väl smakat soppan. Fantastiskt god om den är rätt tillagad :D

Lyrans Noblesser sa...

Tjechov ska jag försöka få med i novellutmaningen, tack för påminnelsen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, perfekt att göra egen rödbetssoppa nu på,hösten.

Lyran, jag är glad att jag hittade Tjechovs noveller.