Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 september 2016

novell av Salman Rushdie

"Ram hade alltid haft den sällsynta gåvan att totalt tro på sina drömmar och det fanns stunder när hans tro på den inbillade radion nästan lurade oss så att vi halvt om halvt trodde att den verkligen var på väg eller att den redan var där, osynligt mot hans öra när han kom körande med sin rikshaw längs stadens gator. Vi började vänta oss att höra Ramini runt ett hörn eller i änden på en gata ringa i sin klocka och glatt skrika:
"Radio All-India! Detta är Radio All-India!"" (sid 31)
Öst, väst av Salman Rushdie (1947-) som är född och uppvuxen i Bombay i Indien innan han började studera vid Kings College i Cambridge i England. Jag väljer novellen Gratisradion som handlar om den fattige unge rickshawpojken Ramani som gifter sig med den tio år äldre tjuvens änka med fem barn. Han går med på att sterilisera sig för att få en gratis förstklassig batteridriven transistorradio av regeringen.

30. Läs en novell av en författare från Indien Ugglans novellutmaning.

4 kommentarer:

Veiken sa...

Tänk att han har klarat sig i alla år trots dödshot och fatwa!
Saker som är svåra att ta in. I alla fall för mig!

Helena Andersson sa...

Spännande med Rushdie!

znoggge sa...

Håller med Veiken. Fantastiskt att han har klarat sig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veikem, svårt at förstå det där.ää

Helena, första gången jag läser något av honom.

Znogge, ett märkligt öde hain har fått.