Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 november 2016

så här ska man ha det hemma!

I Hennes nya namn av Elena Ferrante finns en fin bild beskriven när Elena blir inbjuden på fest hos sin lärarinna fröken Galianis, som alltid uppmuntrat henne; gett böcker och tidningar att läsa. I hennes eget hem fanns ju inga tidningar. Eller böcker.
"Lägenheten var stor, rummen var öppna och upplysta och de höga taken var dekorerade med blomstermotiv. Störst intryck gjorde alla böcker överallt, det fanns fler böcker i det här huset än i biblioteket i vårt kvarter, hela väggar täckta av bokhyllor ända upp till taket. Och musik." (sid 159)

Att göra en klassresa är inte lätt. Elena efter ett par års universitetsstudier: "Jag tillhörde dem som kämpade dag och natt, som fick utmärkta betyg och till och med behandlades med sympati och uppskattning men aldrig skulle få den utstrålning som hör ihop med höga studier. Jag skulle alltid vara rädd, rädd för att säga fel, överdriva på något sätt, klä mig olämpligt, verka inskränkt eller inte ha något intressant att säga." (sid 422)

9 kommentarer:

znogge sa...

Inte mig emot...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ganska likt hemma hos oss :)

Mrs Calloway sa...

vi har inte blomstermotiv i taken, men böcker är det överallt precis

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, inte blomstermotiv, vi bor ju inte i Italien - men böcker finns i de flesta rum.

Klimakteriehäxan sa...

Trodde inte jag skulle bry mig om Ferrante men upptäckte att hennes första bok finns som radioföljetong. Så nu testar jag.

Veiken sa...

För närvarande så minskar antalet böcker i det här huset. Vi laddar ner från biblioteket i parti och minut istället och läser om det som finns hemma!
Svar: Har du inte sett sjöstjärnor på Västkusten?? Det finns ju hur många som helst bland klippor och tång! :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, berättelsen börjar ju i det fattiga Italien.

Veiken, bibliotek är riktig skattkälla!

Västmanländskan sa...

Låter underbart!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Västmanländskan, vilket hem!