Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 november 2016

Zacharias Topelius i London 1862

"Puuvillapula on pahimmillaan. Manchesterissä on hinta noussut aina shillinkiin ja kahteen pennyyn naulalta, antaen aihetta mitä ihmeellisempiin keinotteluihin. Semmoisiin kuuluu, että muun muuassa Götepori jokaisessa lähtevässä höyrylaivassa lähettää puuvillaa Englantiin." (sid 352)
Inte mycket av Topelius sagor och berättelser som läses idag, han skrev Fältskärns berättelser, han skrev på svenska, dessa berättelser ur Pieniä kirjoitelmia är dock översatta till finska.  En period bodde han hos Johan Ludvig Runeberg med andra studenter.

Det är ebb när Zacharias Topelius anländer till London längs Thames med ångbåten Gustaf Vasa som förs av kapten Sjöberg från Göteborg i Sverige. Han beskriver nattlig London, gatuliv, Finland i världsutställning, Londons välgörenhets försäljning. Intressant samtida skildring om det amerikanska inbördeskriget, slavhandeln och bomullsskörden som berör Londons handel också. Vi är globalt beroende av varandra.

Topelius läser Times och beundrar de höga husen med varuhus och affärer. Han besökte världsutställningen 1862 i London med 70 000 besökare varje dag. Där vid nya maskiner finns "glastråd" (lasilankaa), som gratisprover, jag undrar vad det kan vara? Inte mycket av Finland Topelius hittar, lite linneprodukter. Han nämner målningar och Kalevala.

Topelius beskriver den hetsiga Londontrafiken med hästkärror; 25 000 fordon och ryttare varje dag över London Bridge. Inte ens på natten sover London; konserter, museer, klubbar, caféer, restauranger, pubar. Topelius har god koll på detaljer, skriver roligt, jämför länder, nämner platser i London; Covent Garden, Piccadilly, Trafalgar Square. Han går på teater och ser Alfonso och Claudina. Svårt att förstå att Topelis var i London för 150 år sedan.

3. Läs en novell på ett annat språk än svenska i Ugglans novellutmaning.

7 kommentarer:

znogge sa...

"Fältskärns berättelser" känner jag igen för den fanns i en bokhylla i mitt föräldrahem. Men mitt minne säger mig att jag aldrig läste den...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt lång, inte många som läser den...

KajsaLisa sa...

Det där lät spännande, året innan tunnelbanan invigdes. Gick en vandring på bägge sidor om Themsen vid London Bridge förra veckan, London var en rätt ruggig plats påse tiden.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, tänk att tunnelbanan är så gammal! London var mörk och dimmig på den tiden.

Anna/notonmusic sa...

Åh jag säger bara Vintergatan! Och nu är lampan släckt ochnu stå natten .... och klar (nånting) Och nu står alla minnen upp från långt försvunna dar... om änglarna Zalamit och Sulamit som blev dömda att bo på skilda stjärnor men deras längtan blev så stark att de byggde en bro av stjärnor till varandra. De präktiga små änglarna flaxade förskräckt iväg till Gud och tjallade förstås! Varpå Gud svarar: Vad kärlek i min värld har byggt, det river jag ej ned. Det var så Vintergatan kom till. I alla fall om man frågar Topelius, HAn kunde han!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, Zacharias Topelius verkar ha varit väldigt berest och beläst man.

Bara brittiskt sa...

Fältskärn pratade vi om i litteraturen på gymnasiet men inte hade jag en aning om att han skrivit om London. Det här måste jag ju läsa på om tack.