Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 april 2017

novell à la Guy de Maupassant

"De var mörkbrända av solen; på överkroppen hade de bara vita tröjor utan ärmar som visade deras kraftiga nakna armar, muskulösa som på ett par smeder. Ett par unga kraftkarlar, som inte så litet koketterade med sina muskler men som hade det smidiga behag i alla sina rörelser som man fördärvar genom kroppsövningar och som ingenting har gemensamt med arbetarens av det dagliga slitet - alltid ett och detsamma - krökta rygg och vanställda kroppsbyggnad." (sid 81)
Familjeliv à la Guy de Maupassant (1850- 1893) är en fin novellsamling,  jag valde Frukost i det gröna, som berättar om en parisisk familj som lånar hästvagn för att kunna göra söndagsutflykt vid Seine, även den nästan vuxna dottern och mormor är med. Fadern skryter om färdigheter i kapprodd, men blir tyst när de råkar på två unga muskulösa män som ägde två fina eleganta kapproddbåtar. Mor och dotter får följa med dem på en tur.
9. Läs en novell som utspelar sig i historisk tid i Ugglans novellutmaning.

10 kommentarer:

Joelinda sa...

Tack för tipset! Har aldrig hört talas om denna novellsamling förr men tror jag skulle gilla den.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, trevligt att läsa äldre litteratur, Guy har speciell humor.

Villa Freja sa...

Länge sedan jag läste noveller.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, jag har blivit riktigt novellbiten

Mrs Calloway sa...

Maupassant läste jag mycket förr i tiden. du måste väl snart vara klar med novellutmaningen? jag kommer ingenstans den här gången

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det är väldigt roligt att leta efter noveller

KaJsaLisa sa...

Rätt udda, Pris i mitten på 1800-talet vet man inte mycket om,. Förutom Pariskomunen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, jag har hundra år gamla turistböcker, intressant läsning.

Helena Andersson sa...

Så många noveller du hinner med! Minns att jag läst Fettpärlan av Maupassant och kanske nån till. Men det var längesen nu..

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, trevligt sätt att upptäcka nya och gamla författare.