Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 april 2017

läser inte nya deckare - helgfråga

Mia undrar i Helgfrågan "om vi läser deckare vid påsk? Har vi läst något nytt fräscht på deckarfronten på sista tiden? Om vi nu inte läser deckare kanske vi har något nytt fräscht boktips från en annan genre."

Jag är nyfiken på F Wills Crofts (1879-1957), H. C. McNeile (1888-1937), H.C. Bailey (1878-1961), Anthony Berkeley (1893-1971) - författare som Agatha Christie själv läste.
E.T.A Hoffmanns Fröken de Scuderi (1818)  var den första detektivromanen (kom ut 22 år innan Edgar Allan Poe skrev Morden på Rue Morgue 1841). Fröken Scuderi handlar om tiden 1680 i Paris under Ludvig XIV, det sker oförklarliga rånmord, den 73-åriga fröken Madeleine de Scuderi som får lösa fallet. Hon är en anmoder till Miss Marple, läsvärd bok.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) har jag läst, Agatha Christie (1890-1976)

12 kommentarer:

Marie Eggimann sa...

Edgar Allan Poe och Agatha Christie har jag läst och givetvis Sir Arthur Conan Doyle. Alla nya är inte dåliga eller blodiga.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie Eggimann, jo, det finns många bra också, fått en del tips från andra bokbloggare.

Monika sa...

Visst är det väl så att böckerna har blivit grymmare och blodigare de senaste 50-100 åren, men så är det väl med allt annat också. Allt är större, snabbare... och så vidare :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Monika, jag stannar gärna vid det gamla :)

Villa Freja sa...

Jag läser sällan deckare men läste Glasklart av Karin Wahlberg nu senast. Inte ny då förvisso men ...
Glad påsk.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, trevlig påsk!

Carita Liljendahl sa...

I Norge är det ju populärt med påskdeckare eller vad dom nu kallas där borta - PÅSK-KRIM var det - inte påsk-rim :-D

♥ Hanneles bokparadis sa...

Carita, jo, populärt i Sverige med :)

Jokke sa...

Jag tycker om klassiska dekkar, jag har läst alla Agathas dekkar,också Sherlock Holmes äventyr, par Peter Wimsys berättelser. Jag tycker om Freeman Wills Crofts, men jag har läst endast två av dem.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, wow, så mycket har inte jag läst...

Klimakteriehäxan sa...

Jag ska läsa Agatha Christie igen, frågan är bara när ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, vissa böcker åldras långsamt