Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 maj 2017

Guld av Pär Rådström

"Bergström tyckte att brorsonen inte borde ha skrivit så snart före sin ankomst. Han borde ha gett Bergström lite mer tid på sig att ordna saker och ting. Det var nämligen så att Bergström börjat spara till en ny kostym, ett företag som med nuvarande levnadskostnader och med en lön av endast 410 kronor i månaden inte var genomfört i en handvändning. Han undrade också vad brorsonen skulle säga när han fick höra att Berström använde kontoret som sovplats." (sid 19)
Guld av Pär Rådström hittade jag i novellsamlingen Klänning av salt : Noveller från 50-talet. Den handlar om trotjänaren och lagerbokhållaren Martin Bergström som arbetat nästan femtio år på AB Bröderna Andersson. Efter den andra broderns begravning blir han kvar ensam på den olönsamma firman när brorsonen reser runt i världen. Bergström är påhittig och gör massa bra affärer och skickar pengarna till brorsonen, som efter några år kommer tillbaka. Bergström vill gå i pension, inte ens pengar till pensionen vill han ha, bara en liten önskan har han efter femtio år på firman.
40. Läs en novell som är den första i en novellsamling i Ugglans novellutmaning.

2 kommentarer:

znogge sa...

Det låter som en man med enkla vanor...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, sannerligen, en gammal klok trotjänare som blir utnyttjad.