Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 juni 2017

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

"Jag känner en kvinna som har en likadan universitetsutbildning och ett likadant jobb som sin man. När de kommer hem från jobbet gör hon det mesta av hushållsarbetet, vilket är det normala i de flesta äktenskap, men något jag verkligen slogs av var att varje gång han bytte på blöja på barnet sa hon tack till honom. Hur skulle det vara om hon såg det som något normalt och naturligt att han hjälper till att ta hand om sitt barn? " (sid 44)
Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie tar upp hur kvinnans situation är svagare än mannens, på grund av hennes kön; hon kan inte gå på restaurang själv, inte bo på hotell ensam, inte bo ensam, inte i Nigeria i alla fall. Vi tror att vi kommit långt i Sverige - men undersökningar visar att vi inte är så jämställda i hemmet, det mesta av ansvaret ligger fortfarande på kvinnan. Vårt pris på jämställdhet är att vi har blivit världens ensammaste land, där både unga och gamla bor ensamma i sina stora lägenheter. Är det målet?

16 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Själv tror jag det hänger på att vi ordnat för oss så vi har rättigheter att få hjälp av samhället. Vi är nog världens största individualister, visst finns det nackdelar men jag tror fördelarna överväger. Man kan umgås utan att känna en beroendeställning.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, fördelarna överväger och beroende vill man ju inte vara.

znogge sa...

Beroende ska ingen vara men visst, vi har en bit kvar även i vårt land! Sedan behöver man inte var lika för att vara jämlika...

Joelinda sa...

Tror jag läste någonstans att man delat ut denna bok i gymnasieklasser. Kan nog vara bra som diskussionsunderlag!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jämlik mellan olika klasser är svårt, men lagen säger att vi ska vara jämställda, oavsett kön.

Joelinda, viktigt att diskutera detta i skolan, redan före gymnasiet!

Jokke sa...

Bra Hannele :)

"Vårt pris på jämställdhet är att vi har blivit världens ensammaste land, där både unga och gamla bor ensamma i sina stora lägenheter. Är det målet?"

Det är situation i Finland, tror jag.

Klimakteriehäxan sa...

Chimamanda är SÅ bra!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, visst är det ledsamt, högt pris för oberoende.

Klimakteriehäxan, hennes böcker väntar i min bokhylla.

Nilmas Bokhylla sa...

Hm den lät faktiskt lite intressant! Ska spana in!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Nilma, finns massa knasiga exempel på hur olika vi blir behandlade på grund av kön.

Missmagic sa...

Älskade den boken! Så bra och viktig.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, många kloka tankar.

Klimakteriehäxan sa...

Hannele - lyckans ost som har henne kvar! "En halv gul sol" är ett mästerverk, "Amerikanah" ger inblick i ett liv man inte har en aning om, "Lila hibiskus" en familjehistoria som inte går av för hackor och hennes noveller i "The thing around my neck" är också lysande.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag har hört detta men annat kommer emellan...

Sara sa...

Den här boken vill jag läsa. Och jag har både En halv gul sol och Ameriacanah i bokhyllan som väntar. Har läst lite annat av henne som jag tyckte om.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Sara, vilka bokskatter!