Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 juli 2017

Gå av Thomas Bernhard

"Möter vi någon tänker vi mycket snart, ett så outhärdligt möte. Gör vi en resa säger vi mycket snart en så outhärdlig resa, ett så outhärdligt väder, säger vi, säger Oehler, om vilket väder som helst, när vi funderar över vilket väder som helst. Är förståndet skärpt, är tänkandet det mest hänsynslösa och det klaraste, säger Oehler, måste vi med detsamma säga om allting att det är outhärdligt och förfärligt. Konsten ligger alltså otvivelaktigt i att uthärda det outhärdliga och, vilket är förfärligt, i att inte förnimma det som sådant, som förfärligt." (sid 12)
jag läser Thomas Bernhard "baklänges", för (Gehen 1971) är nyutgiven av Tranan. Berättarjaget och hans vän Oehler brukade vara ute och gå på onsdagar, nu är de även ute och går på måndagar. Oehler var tidigare ute och gick med Karrer men nu är Karrer inlagd på sinnessjukhuset Steinhof.

"Vi kan inte säga att vi tänker som vi går, lika lite som vi inte kan gå som vi tänker, eftersom vi inte kan gå som vi tänker, inte tänka som vi går. Går vi intensivt en längre tid med ett intensivt tänkande, säger Oehler, så måste vi snart avbryta gåendet eller snart avbryta tänkandet, eftersom det inte är möjligt att tänka och gå lika intensivt en längre tid." (sid 88)Man kan inte låta bli att tänka på det absurda paret i I väntan på Godot av Samuel Beckett där det inte händer så mycket, ändå kan man inte sluta läsa (eller sluta se på pjäsen).

"Vi måste satsa allt på, säger Oehler, och alltid fullt medvetet fästa största vikt vid att just vara i kontakt med de besvärligaste människorna, med de mest enastående och de mest ovanliga, eftersom bara den kontakten har verkligt värde. Alla andra kontakter är värdelösa, säger Oehler, de är nödvändiga, med värdelösa." (sid 40)

Thomas Bernhard är inte direkt någon muntergök och han ogillar staten Österrike. Oehler pratar mest, som konstnären Strauch i Frost. Vem av dem är mest sammanhängande, är svårt att säga.
"De här personerna ställer ständigt oviktiga frågor och får därigenom ständigt oviktiga svar, men det lägger de inte ens märke till. Liksom de inte lägger märke till att de av dem ställda frågorna är oviktiga och därigenom meningslösa, lägger de inte märke till att de svar som de får är oviktiga och därigenom meningslös." (sid 51)

Inte bara litteraturprofessorn och akademiledamoten Anders Olsson gillar Thomas Bernhard, han är även en av Bodil Malmstens favoritförfattare. Malmsten kunde läsa på originalspråk, hon har översatt en av Bernhards pjäser.
Även bernur har läst Gå: HÄR.

5 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag har en oläst bok av författaren i bokhyllan, är nyfiken, men tror att den måste läsas vid rätt tid.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Lyran, en del böcker kräver rätt tid och stämning.

Klimakteriehäxan sa...

Det var värst så sen du var på den bollen - du som brukar vara först att svara på alla utmaningar! Själv är jag mitt i den bok som jag var nyfiken på.

Klimakteriehäxan sa...

Aha, inser nu: detta var steg två!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, precis, vissa böcker får man smälta lite, låta dem mogna.