Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 augusti 2017

Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson

Duktiga flickors revansch av Birgitta Ohlsson innehåller många sanningar hur det är att vara flicka och kvinna. Det gör mig ont att läsa vissa av hennes erfarenheter, jag hade själv velat skriva en bok om hur det gick när jag hjälpte killarna i klassen med matte på gymnasiet, men de fick ändå bättre betyg än jag. Livet är fullt av orättvisor, men varför råkar oftast flickorna ut för dem?
Ohlsson tar upp många aspekter på ojämlikhet som råder mellan könen fortfarande. Meritokrati ska kvinnor kräva, vilket innebär att "en individs karriär, status och lön ska baseras på vad hen uträttar i samhället, inte social ursprung, börd, föräldrarnas tjocklek på plånboken eller kamratrelationer. Kunskap, meriter och skicklighet ska stå i centrum. Tänk om politiken, näringslivet och samhället helt kunde styras utifrån de här principerna. Tänk hur världen skulle se ut om kvinnor och män bedömdes som individer och utifrån kön?" (sid 170)

Nu gick det inte vägen för Birgitta Ohlsson när hon ville bli partiledare och utmanade Jan Björklund för Liberalerna. Jag har inte följt debatten så noga att jag kan avgöra om jantelagen fällde henne. Visst har duktiga flickor det tufft, inte ens andra kvinnor stödjer kvinnor.

Birgitta Ohlsson hämtar fakta från Göteborgs universitets nationella bibliotek för genusforskning. Bara drygt 500 meter från Bokmässan finns Nationellt bibliotek för genusforskning, öppet för alla. KvinnSam: http://www.ub.gu.se/kvinn/. Man kan söka litteratur i olika ämnen, läsa avhandlingar, kvinnomagasin från olika länder, läsa äldre digitaliserade svenska kvinnotidskrifter: http://www.ub.gu.se/kvinn/digtid/ och mycket annat. En riktig skattkammare - som man kan besöka även hemma i läsfåtöljen.

4 kommentarer:

znogge sa...

Ja, det är en intressant fråga varför det är så. Många pojkar diskuterar mycket vilket värderas i dag. Men självklart är det lika viktigt att se alla elevers förmågor.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, viktigt att pojkarna lär sig även lyssna på flickorna.

KajsaLisa sa...

Läste en recension av boken som gav en annan infallsvinkel. Hon har varit rätt privilegierad började ung som ledarskribent, och har aldrig levt utanför politiken. Visst finns det ojämlikhet men det går nog att plocka fram bättre exempel på kvinnor som lider under det oket, inom vården till exempel. Med hennes bakgrund ser jag egentligen inget annat än en maktmänniska.
Jag är ingen beundrare av Björklund och hon får gärna utmana honom, men att ställa ultimatum typ att får jag inte bli partiledare så hoppar jag av, övertygar inte.
Jag jobbar själv politiskt, men det är för idéer jag tror på, inte för att klättra på en karriärstege.
Givetvis håller jag med om att det finns män som beter sig såhär, men oavsett kön ger det en bitter eftersmak.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, privilegierad på det viset att hon själv har kämpat sig till den plats och den utbildning hon haft. Inget är gratis och flickor behandlas olika. I boken tar hon upp många exempel på orättvisor, hur tufft invandrarkvinnor har det, hur viktig utbildning är för alla. Hennes idéer är att ge alla chans oavsett kön och social tillhörighet. Jag har också jobbat politiskt.