Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 augusti 2017

Enid Blyton föddes för 120 år sedan

Enid Blyton (1897-1968) har roat barn i flera generationer. Hon hade det tufft som en skapande kvinna, många kvinnor fick sluta att skriva i hennes situation - eller att inte skaffa familj. Enid älskade djur men fick inte ha några egna som barn, hon hade sedan en massa djur som vuxen. Hon hade massa obearbetade känslor... ändå gjorde hon samma sak mot sina egna barn. Men det var inte "inne" att prata om känslor på den tiden, barnen skulle bara tystas.

8 kommentarer:

Jenny H sa...

Tack för att du tog upp Enid Blyton, gillade att läsa hennes böcker som barn. Hennes liv verkar inte ha varit helt lätt.
Nu har jag surfat runt i en halvtimme och läst info om hennes liv, hennes böcker och återupplivat gamla läsminnen. :)

Hanneles bokparadis sa...

Jenny H, jag gillar Blyton fortfarande... läst mer nu som vuxen :)

Tantaugusta sa...

Min sjuåring har upptäckt fem-böckerna och lyssnar på dem undan för undan på Storytel. Kul när böcker håller i så många generationer.

Hanneles bokparadis sa...

Tant Augusta kul! De bra böckerna håller länge.

Klimakteriehäxan sa...

Såg du/ni dokumentären om henne som visades för kanske ett år sen eller så? Man fick bilden av en tämligen komplicerad kvinna med ett rätt speciellt öde ... väldigt intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Enid Blyton levde under en komplicerad tid, speciellt för flickor i England.

Annette sa...

Tack för tipset, den boken måste jag läsa :)

Hanneles bokparadis sa...

Annette, intressant att veta mer om Enids liv, inte alltid så lätt.