Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 september 2017

HBTQ

Veckans intressanta tematrio av Lyran.
Argonauterna av Maggie Nelson har jämförts med Roland Barthes och Susan Sontag, två författare som jag är nyfiken på, ena har jag läst. Det förekommer flera ledande feminister i boken, bland annat Judith Butler som ifrågasatte den tidigare feministiska uppdelningen som ställs mellan biologiskt kön. Boken väcker många tankar, om moderskap, våra kroppar, hur kärleken förändras ständigt.
Vilken genre tillhör boken?Biblioteket: Oac Ekonomi/Samhälle, Queerteori, HBTQ-personer, Familjer : genusaspekter, Modersrollen, Moderskap, Könsidentitet.


Anette Skåhlbergs underbara Kalle som Lucia och Kalle med klänning.

Teleny : eller Medaljens baksida ( (1893) av Oscar Wilde (1854-1900) har blivit översatt till svenska av Vertigo. Jag hittade Teleny på loppis på finska (översatt 1972). Ibland lite svårt hänga med för vi har inte han/hon, bara hän för båda könen i finska. Ibland förekom det två kvinnor tillsammans också, tror jag. Erotiska roman med inriktning på kärlek mellan män, men även mellan en man och kvinna. Eller med föremål. Förmodligen skrev inte Oscar Wilde ensam, men med fängelsestraff som hot ville ingen av kompisarna träda fram. 
Teleny är inte bara erotisk kärlek och längtan, den tar upp motsättningar och fördomar, den kommenterar hycklande moral. Homosexualitet har alltid förekommit i historien, det har varit mer tillåtet bland kvinnor än män. Teleny är välskriven och innehåller olika genrer. René Teleny är en vacker konsertpianist och blir kär i den rike Camille Des Grieux som inte riktigt vet vad han vill. Camille är berättaren och Teleny visar honom runt Londons gayklubbar (fast man i boken har ändrat det till Paris).
Det fanns mycket hyckleri under den viktorianska tiden. Förmögna homosexuella engelsmän flydde landet, men ingen annan än Wilde åtalades.Oscar Wilde fick sitta i fängelse två år, detta försämrade hans hälsa och han dog alltför ung, sjuk och utfattig för hans böcker bojkottades, hans pjäser lades ned och tidningarna skrev skit om honom.

13 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Argonauterna har jag hemma nu. när det gäller Oscar Wilde tänker jag på hans brev från fängelset till Bosie,
De profundis

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, riktigt tragiskt med Oscar Wilde, han dog strax efter fängelset.

Robert W sa...

Alltid tveksamt med lagstiftning i "moralfrågor"

Boklysten sa...

Känner inte till någon av de här böckerna.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, håller med dig

Boklysten, en gammal och en helt ny

Ugglanoboken sa...

Teleny har jag faktiskt aldrig hört talas om - spännande!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, Oscar fick tydligen hjälp av sina kompisar, intressant!

Maria sa...

Wilde gick verkligen ett tragiskt öde till mötes. Hade inte en aning om att han skrivit en bok tillsammans med vänner.

Hanneles bokparadis sa...

Maria, helt onödigt att Wilde skulle straffas så hårt.

Klimakteriehäxan sa...

Oscar Wilde var förstås självskriven i gänget. Tänkte inte på det ...

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, Oscar Wilde skrev kanske inte så tydliga HBTQ-böcker, straffbart

TinaO sa...

Oh! Argonauterna står redan på läslistan, men nu slängde jag upp Teleny också. Tack för tipsen!

Hanneles bokparadis sa...

Tina O, intressanta böcker båda två.