Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 september 2017

Lunnefåglar intressant

Kanalöarna av Ulf Schenkmanis läser jag att lunnefågeln häckar utanför Normandie och Dorset på Alderney, den engelska ön. Fem intressanta öar att resa till, visste knappt att de fanns.

Enid Blyton skriver om lunnefåglar, Annette gillar också lunnefåglar,
av samma anledning som jag: HÄR.
I Enid Blytons Äventyrens hav tror barnen se den märkliga utrotade garfågeln i Mörkrets Ö, eller är det tordmule, som liknar den. "Det är en garfågel, tjöt Jack. Det är en kolossalt stor fågel med små vingar tätt intill sidorna och en stor, rakknivsliknande näbb. Det är absolut en garfågel."
  Gunnar D Hansson skriver om det som inte finns längre, lunnefågel och annat.

Vi har besökt Cliffs of Moher på Irland men fel årstid… också populärt för lunnefåglar. Aran-öarna i närheten skulle jag också vilja besöka.

10 kommentarer:

znogge sa...

Har aldrig sett dem i verkligheten tyvärr men kanalöarna låter intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag hade knappt hört talas om Kanalöarna tidigare!

Veiken sa...

Vi såg en massa lunnefåglar i Island. Dom är verkligen häftiga att titta på! Tyvärr häckade dom ganska högt. Det blev inga bra bilder av den anledningen, tyvärr!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, fantastiskt! Det skulle jag också vilja se!

Annette sa...

Å, vilket härligt inlägg!! Det där omslaget på Äventyrens Hav är verkligen fint, jag bli så nostalgisk och smålycklig varje gång jag ser det.

Vi får väl se om vi kommer iväg på någon resa nästa år, jag kommer i alla fall att rösta för en plats med lunnefåglar :)

Hanneles bokparadis sa...

Annette, då får du börja läsa lite lunneböcker för familjen :)

Bokskorpionen sa...

Lunnefåglar – så fina de är! Vill du läsa skönlitterärt om en lunnefågel, så kan du läsa Det lilla bageriet på strandpromenaden. :-)

Hanneles bokparadis sa...

Bokskorpionen, tack för trevligt tips!

Anonym sa...

Bra ställe att se lunnefåglar är ön Runde i Norge. Dit kommer man via broar med bil. Camping finns. Otroligt vackert. Man kommer nära lunnefåglarna så man kan få fina bilder.

Hanneles bokparadis sa...

tack för trevligt tips, har inte varit i Norge efter 1968.