Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 november 2017

Björnarna av Vsevolod Garsjin

"Ja, detta var i sanning en fest! Zigenarna gjorde halt viden krog eller en rikare bondstuga eller rent av en herrgård, och så började föreställningen, man botade sjuka människor och djur, man köpte och sålde och bytte, man spådde, skodde hästarna och reparerade kärror." (sid 96)
Björnarna av Vsevolod Garsjin (1855-1888 ur novellsamling Den röda blomman) börjar med en fin beskrivning av den oändliga stäppen. Massor med lägerfolk har samlats i staden Belsk år 1875 med sina tama björnar som ska massavrättas; ny lag av tsaren som förordar att tämja björnar är förbjudet. Vad ska de leva av då, hur ska de kunna försörja sig?

"De ska ju alla slaktas ner i morgon, och hälften av de här tusen zigenarna får ta till tiggarstaven eller livnära sig på annat sätt.
- De är ju utmärkta hovslagare, de kan spå i kort... " (sid 94)

Noveller skrivna av en europeisk författare,
8 Med en namnlös berättare - gamla noveller med Ugglans NovellSudoku!

6 kommentarer:

Benita sa...

Tack för smakbiten! Har inte läst den boken.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Benita, boken är över hundra år gammal.

Boktokig Eva Boström sa...

Låter som en intressant novell, även om sorglig! Tack för tipset!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Eva, så mycket intressant man kan hitta... och man blir nyfiken och vill läsa mer!

Helena Andersson sa...

Ännu en intressant novell som jag aldrig har hört talas om. Jättekul att följa ditt novelläsande och få så många bra tips!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag vill kolla om denna hemska historia är sann...