Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 november 2017

ensamhet och gemenskap - olikhet

Människor helt utan betydelse av Johan Kling, som blev filmen Puss. En stillsam roman av nästan osynlig Magnus, som missar tåget hela tiden, han kan varken säga nej eller ja. Han är inte helt ensam, men han är på något sätt utanför alla människor runt om.
Skäl är Emma Holms debutroman om barndomsvännerna Vera och Iris från Söder i Stockholm, de är vuxna och har träffats igen efter många år. Två väninnor som är väldigt olika men varit tajta - som Ferrantes väninnor Elena och Lila. Iris är äldre, självsäker och tar kommandot. En skörd gemenskap.


Dagens ord är ensamhet och gemenskap, föreslår Enligt O, "engelska språket har två ord för ensam, alone och lonely, det finns en skillnad på en självvald ensamhet och en som mer handlar om att vara övergiven."

9 kommentarer:

znogge sa...

Ja, det är verkligen stor skillnad på självvald ensamhet och att vara övergiven. När man har elever omkring sig hela dagen kan det vara väldigt skönt med en stund av tystnad och ensamhet. En lisa för själen...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, precis, jag har stor familj, är jättelycklig ❤️ och njuter därför av ensamhet på helt annat sätt.

Ugglanoboken sa...

Har inte läst någon av dina böcker, så tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, båda är bra.

FrökenChristina sa...

Två helt nya böcker för mig. Båda verkar vara väldigt intressanta.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, båda är bra, läsvärda.

Mrs Calloway sa...

Människor helt utan betydelse läst jag men den andra boken är helt ny för mig

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, fin debutbok.

enligt O sa...

Skäl vill jag verkligen läsa. Tack för tipsen!