Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 december 2017

De sista vännerna av Jane Gardam

  Etiketter och paroller, tänkte hon. Det är vad all kärlek och passion handlar om.Vi samtalade egentligen aldrig.
  Och tänka sig, sex! Så märkligt. Jag förmodar att vi gjorde det. Susan var en underbar baby.
  Hon bryggde te av darjeeling i den svart- och guldfärgade burken och bar upp en vacker bricka med en sockerskål och mjölkkanna. (sid 29)
De sista vännerna av Jane Gardam är tredje och sista delen av trilogin om Sir Edward Feathers, granne med sin ärkefiende Sir Edward Feathers i byn Donhead St Ague i Dorset, där de levde efter pensioneringen. Han levde ett liv som föräldralöst Imperiebarn, barnlöst äktenskap, framgångsrik advokat. Nu sista färden, kyrkan fullsatt, tillbakablickar, minnen. Jag tror fortfarande inte att Sir Edward Feathers åt Mariekex till teet i Oxford... trots översättaren.

Balanserad, en kamrat, all passion förbrukad. Tillräckligt belevad för att spela schack med sin sexuelle rival - och glömma.
  Vilka idiotiska år de hade genomlevt i träldom - vad nu träldom är - gentemot denna inte  särskilt exceptionella kvinnan. Ingen skönhet. Inte lysande. Kort och tjock. Vad handlar "att bli kär" om egentligen? Och hennes attityd till livet - den var föråldrad. (sid 198)

Lika trevlig läsning som de två första delarna:
En engelsk gentleman, läs: HÄR.
En trogen kvinna, läs: HÄR.

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag tyckte nästan bäst om sista delen, vilket inte betyder att jag inte tyckte om de andra

Paula i pörtet sa...

Haha, du har rätt, biblan har inte allt, men måste man ha det? Jag klarar inte av att ha en massa oläst i hyllan, tur vi är olika!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, visst är detta en fantastisk trilogi

Paula, det känns knasigt att ha ett bibliotek med bara lästa böcker...

znogge sa...

Dags att göra en notering om dem känner jag!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror du skulle gilla Gardam.