Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 december 2017

Finland 100 år den 6:e december

Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Författaren Minna Canth, född 1844, är den enda kvinnan som fått en egen flaggdag i Finland. Hennes mest kända verk är pjäsen Työmiehen vaimo (Arbetarens hustru, 1885). Pjäsens urpremiär blev en skandal, men ett par månader senare antog riksdagen en ny lag som bestämde boskillnaden inom äktenskap.  
Fredrika_Bremer (1801-1865) och jag är födda i samma stad, jag har läst mycket om henne och har även en Fredrika Bremer-ros i vår trädgård. Tack vare henne fick en ogift kvinna bli myndig och ta hand om sina egna pengar. Jag skulle vilja fråga Fredrika om hennes resor, hur hon blev bemött som ensam kvinna? Ute i den stora världen. Vad tycker hon om dagens makeover? Ångrar hon att hon inte gifte sej? Carina Burman har skrivit en fin biografi.
Sofi Oksanen är Nordiska rådets litteraturpristagare och den enda som fått både Runebergspriset och Finlandiapriset. Hon besöker Göteborg ibland, talar helst finska.

12 kommentarer:

znogge sa...

Då säger jag grattis till Finland på 100-årsdagen! Självständighet är så viktigt!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tack tack, sånt är inte självklart för alla.

KajsaLisa sa...

Firade jubileet i förrgår med att hämta ut förstoringar på två finska hårdrockare.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, fint, det finns många finska begåvningar!

Klimakteriehäxan sa...

Sällar mig till gratulanterna!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, trevligt! ❤️

Ylva sa...

Grattis Finland! Jag minns inte vad Oksanen pratade när jag hörde henne, kanske engelska.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, förstod du vad Oksanen sa, då pratade hon engelska.

MissMagic sa...

Önskar att det gick att få samtal med vissa författare (döda som levande) så många frågor :)

Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, det önskar man ibland!

Paula i pörtet sa...

Har du läst Sofis senaste bok? Jag har den på min läslista, gillar henne skarpt. Det är inte många finska författare jag läser. Tänker på att ännu när jag var ung (o det var ju typ som igår..) var det så att om man ännu var ogift när man fyllde 24 år så höjdes skatten, man fick betala vanhanpiianvero! Det du! Bara och endast av den anledningen gifte jag mig samma vecka som jag fyllde tjugo, "ler"

♥ Hanneles bokparadis sa...

Paula, nej, har inte läst Sifis senaste. Det har funnits så mycket konstiga skatter... Min mor gifte sig för pengarna när de sulle ta bort änkepensionen :)