Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

29 december 2017

Huset i Paris av Elizabeth Bowen

"Huset, med sina rena, tättslutande jalusier över det inre mörkret, lyckades se lika stolt ut som vilket som helst hus vid gatan; det var ingenting "charmant" över det; det såg strängt ut. Henrietta hörde senare att läget var värdefullt; trots sin fattigdom var madame Fisher kolossalt ståndaktig i sin vägran att sälja huset." (sid 13)
Huset i Paris (The House in Paris 1935) av Elizabeth Bowen berättar om den elvaåriga Henrietta från London vars första dag i Paris inte riktigt blir som hon tänkt. Hon lär känna nioåriga Leopold och deras vänskap under ett dygn i det gamla dystra huset i mörk omgivning av den tysta sovande staden. Båda barnen är lillgamla och väluppfostrade, tillsagda att inte berätta eller fråga något om varandra. Henrietta skulle till sin mormor. Leopold har vuxit i Italien med fosterföräldrar, hans mor är gift i England. Leopold ska träffa sin mor som han inte känner. Barn kan man flytta på som kattungar.

"Hon tänkte: Hon och jag hör till samma kön till och med, för det finns bara två; det borde sannerligen finnas fler. Att träffa folk som är annorlunda än man själv vidgar inte ens vyer; det bara befäster ens tro på att man själv är unik. Men ändå, i den förvirring som vållas av sådana sammanträffanden sägs på något vis saker med betydelsefull klang, som längre fram växer i minnet, - man vet aldrig vem som sade dem" (sid 98)

Detta är inlägg i utmaningen 3x3, har hunnit med bara Elizabeth Bowen:
Brittiskt brittiskt brittiskt i Ugglans utmaning:


3 x Elizabeth Bowen
3 x Barbara Pym
3 x Edna O'Brien

4 kommentarer:

Helena Andersson sa...

Gillar ditt brittiska fokus!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, hihi, intresserar mig mest ❤️

Christina sa...

Engelsk litteratur har mycket att inspireras av. Tittade på filmen du rekommenderade och blev så sugen på att läsa om Mot Fyren. Läste den för många år sedan och inser nu att det finns fler detaljer att uppmärksamma.

Önskar dig ett Gott Nytt År!
Kram Christina

♥ Hanneles bokparadis sa...

Christina, de bästa böckerna blir bara bättre av omläsning!
Gott nytt år!