Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 januari 2018

Litterära resor av Carina Sjöholm

Litterära resor : turism i spår en efter böcker, filmer och författare av Carina Sjöholm är lite omväxling till mina trädgårdsresor, omväxling förnöjer. I England har jag sett många minnesplattor på hus där författare är födda, i äldre turistböcker nämns ofta författare, trevligt sätt förkovra sig i läsfåtöljen.
Inte bara i läsfåtöljen, Sjöholm har konkreta tips och råd, hur man hittar sina författare. Daphne du Mauriers inspiration i i Cornwall, Agatha Christies mordplatser, Barnabys favoritpub i Causton eller Inspector Morses favoritpub i Oxford. Klart man har besökt Shakespeare i Statford-upon-Avon byn, försökt hitta Jane Austens grav i Winchester, sett Bridget Jones stuga i Cotswold. Sjöholm tar inte upp allt men har en gedigen litteraturlista.

I Sverige finns Maria Lang-vandring i Nora, besök i Wallanderlandet i Ystad, bloggaren Bosse Lidén har gjort noggran kartläggning om Wallander: HÄR. Camilla Läckbergs Fjällbacka kan man besöka. Astrid Lindgrens Vimmerby, Muminvärlden i Nådendal. Det finns hur mycket som helst. Kommunerna satsar på litterär turism.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

det var ju klokt av kommunerna! det skulle alla kommuner åläggas!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det finns nog kultur i de flesta kommuner!

znogge sa...

Litterär turism är mycket intressant!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag börjar bli mer och mer intresserad.

Anonym sa...

Låter som turism helt i min smak! Bra initiativ av kommunerna. :)

Anonym sa...

Jag gillar konceptet med dessa vandringar. Fast jag hade gärna åkt till Cornwall av vilket skäl som helst. Nora har jag aldrig besökt. Crimetime på Gotland i början av augusti lockar. Har du varit där? Finns den rätta boken framför näsan behöver jag inte ens ta ett fotsteg. Då glömmer jag regnrusk, plastpåsar och allt annat i vardagen.
Jag önskar dig många trevliga bokupplevelser under 2018
M v h
Bosse Lidén

♥ Hanneles bokparadis sa...

Kajsa, trevligt med omväxling :)

Bosse Lidén, tack! Det ena utesluter väl inte det andra, själv läser jag inte så mycket deckare, föredrar Cornwall.

Helena Andersson sa...

Väldigt intressant bok!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, ja, men mycket Sverige och Wallander!