Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 januari 2018

slaveri/rasism

Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri! föreslår Lyran. Viktiga böcker, vi får inte bli historielösa.
Älskade (Beloved 1987) av Toni Morrison berättar om Sethe och hennes dotter Denver år 1873, efter slaveriets avskaffande och inbördeskrigets slut.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead är ett nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till friheten i norr.

Svarta vatten av Attica Locke berättar om de svartas nutidshistoria i USA, där de svarta inte bedöms likvärdigt som vita i rättsväsendet.

11 kommentarer:

Boklysten sa...

Den underjordiska järnvägen vill jag läsa.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, många pratar bra om den.

Den läsande Kaninen sa...

Den underjordiska järnvägen ligger och väntar här hemma

♥ Hanneles bokparadis sa...

Kaninen, en bok många pratar om.

Robert W sa...

Verkar vara en intressant trio.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Robert W, intressant trio med tråkig historia.

Mrs Calloway sa...

Svarta vatten tyckte jag var jättebra, tyckte jag. har läst annat av Morrison men inte Älskade. Den underjordiska järnvägen har jag inte läst

Klimakteriehäxan sa...

"Älskade" läste jag - innan hon fick Nobelpris.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, visst skriver Attica Locke bra.

Klimakteriehäxan, jag minns inte när jag började läsa Toni Morrison, men har några böcker av henne i bokhyllan, och köpte trädgårdsrosen Jazz till maken ungefär 1993.

Åsa sa...

Inte läst, men verkar som intressanta böcker alla tre.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Åsa, bra läsvärda böcker alla tre.