Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 mars 2018

hemma hos systrarna Brontë med kanalbåt

Skådespelarparet Prunella Scales och Timothy West tar sig an Storbritanniens rekord-kanal. Resan börjar vid kanalens högsta punkt i bergskedjan Penninerna och fortsätter genom det nordengelska landskapet, där paret har sina rötter. De turas om att berätta om sina kopplingar till platserna de far förbi. Färden går genom trånga tunnlar och branta sluss-system och avslutas i ett öppet landskap vid Apperley Bridge. Charlotte Brontë skrev Shirley som handlar om livet för textilarbetarna och industrialisenrin. Se: HÄR.
 
Systrarna Brontës värld, en vackert illustrerad bok om de tre systrarna Brontë: Charlotte, Emily och Anne. Inte bara elände, men de bodde isolerat i prästgården, inte så mycket vänner. Moder dog tidigt, men de hade barnsköterska. Författaren Ann Dinsdale är chef på Brontë Museum. Systrarna hade ganska fattig uppväxt på prästgården i Haworth, där de skrev flera storsäljare - som lever än. Intressant att få historisk bakgrund till romanerna, förstå det liv de levde. Boken är rikt illustrerad med samtida målningar, brev, foton på föremål och interiörer. Kapitel om tjänstefolk, vänner, samtida kritiker, helt underbar tidsresa som ger förståelse om hur systrarna levde och skapade.

7 kommentarer:

znogge sa...

Intressanta systrar tycker jag!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressanta och begåvade.

Klimakteriehäxan sa...

Har sett lite av den där kanalbåtresan bla när de var på Göta kanal. Stillsamt, lågmält och tämligen underhållande om man inte har nåt viktigare för sig! Att hon var Sybil i Faulty Towers är svårt att tänka sig!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, alla blir äldre, paret är nu 80 år!

Femte året i Hjo sa...

Kul TV-program, ska se om det finns med på Svt-s (ett urval av svt-play som finns att tillgå på Viasat. Jag vill se svt-play på stor skärm nämligen. Måste skaffa mig en sådan där Chromecast-mikapär.

KajsaLisa sa...

Kollade faktiskt in programmet igår. Jag hängde väl inte med i det literära snacket, men fantastiska miljöer.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Hjo, tryck på länken, jag kan se i datorn, även i sängen med min lilla iPad :)

KajsaLisa, helt fantastiskt vackert!