Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 april 2018

Orlando av Virginia Woolf och Vita Sackville-West

Vita Sackville-West – förebilden till Orlando och föregångare ifråga om både queer livsstil och trädgårdsodling.
Vita Sackville-Wests son, Nigel Nicolson, har kallat romanen för ”ett av de längsta och mest fängslande kärleksbreven i historien”. För Vita Sackville-West och Virgina Woolf hade en intensiv kärleksrelation som inte bara resulterade i romanen Orlando. Den gav också upphov till över femhundra brev – och en till synes aldrig sinande nyfikenhet på dessa kvinnors förhållande. Ingela Lind, författare till Ta sig frihet: Bloomsburygruppen, är också med.
Lyssna på P1: HÄR.

Journalisten Ann Larås berättar om sina besök på Vita Sackville-Wests och maken Harold Nicolsons berömda trädgård på slottet Sissinghurst – en trädgård som anses vara en av Englands allra finaste.
Sissinghurst, världens vackraste trädgård som Vita skapade, mitt foto.

13 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tack för tipset. Och den där trädgården vore inte fel att besöka.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har besökt Sissinghurst tre gånger, lika magiskt varje gång!

Annette sa...

Så vackert! Älskar att vandra omkring i slottsträdgårdar.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Annette, trädgårdsresor är det bästa jag vet!

znogge sa...

Väldigt intressant och vilken vacker trädgård sedan. Den skulle jag vilja besöka. Älskar när trädgårdar består av olika rum och delar!

Klimakteriehäxan sa...

Läste Nicholsons "Portrait of a Marriage" om föräldrarna, bra. Skulle gärna se Sissinghurst med egna ögon.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag har försökt skapa olika rum även i vår egen lilla trädgård; typ lilla lunden, Skakespearehörna.

Klimakteriehäxan, du har väl inga hinder, gör det, ganska liten trädgård.

Veiken sa...

Slottsträdgårdar som är välskötta är som underverk. Så vackra!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, i England kan man hitta många fina trädgårdar ❤️

Mrs Calloway sa...

vet inte hur många gånger jag försökt läsa Orlando. helt oförstående. filmen säger mig inte heller något. får nog vänta tills jag blir lite äldre och mognare. ska absolut lyssna på Stil

Paula sa...

Du måste ägna otroligt många timmar åt litteraturen. Jag blir så impad av dina kunskaper varje gång jag kommer in och läser din blogg. Själv håller jag tillgodo med att njuta av ett par böcker då och då, jag kan liksom inte penetrera en viss typ av böcker som du gör med den engelska litteraturen. Jag plockar en smakbit här och en där, utan varken mening eller avsikt. Jo, självklart har jag favoriter, men jag gillar ju omväxling, o letar hela tiden efter nya författare och nya ämnen att fascineras av. Du är en fin inspirationskälla även om jag inte har samma vurm för det engelska...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, det kanske inte är så viktigt att förstå.

Paula, jag är väldigt intresserad av viss sorts litteratur, försöker variera mig, men det brittiska får mig att må bra, tycker om att fördjupa mig, lära mig mer.

Helena Andersson sa...

Så intressant! Det vill jag verkligen lyssna på :-)