Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 maj 2018

James Joyce om mensskydd 1922

I Ulysses nämns många av den tidens moderniteter: inredning, skvallerpress, grammofon, elektricitet, telefon, bilar, fotografering, turism, cyklar - boken känns inte som hundra år gammal. Joyce tangerar många olika ämnen; astronomi, matematik, medicin, Shakespeare, olika yrken, mat, språk, kläder, konst, musik, litteratur, drama.
Den sextonde juni 1904 var den dag då författaren James Joyce träffade sin blivande hustru Nora när de för första gången promenerade i Dublins hamn. Dagen blev evig genom att låta händelserna i Ulysses ske just den dagen. Bloomsday firas varje år i Dublin.

I sista kapitlet 18 av Ulysses får vi ta del av den fiktiva Mrs Marion Blooms funderingar. Mollys tankar flödar så intensivt att skiljetecken blir överflödiga. Molly litar på avbrutet samlag, vilket stör kvinnans njutning. Två barn har hon fött, sonen dog efter några dagar, den 16-åriga dottern har nyligen flyttat hemifrån. Leopold Bloom tänker ofta på sina två barn. Molly är 31 år men börjar redan känna sig gammal, kläder har hon inte heller, kvinnors eviga problem. Molly funderar mycket, sätter betyg på sina älskare, suckar över krångliga mensskydd.
Fortfarande tabubelagt ämne hundra år senare.

8 kommentarer:

znogge sa...

Lte före sin tid genom att sätta sådana tankar på pränt men egentligen inte konstigt alls. Samma funderingar har funnits under tidens gång även om man inte direkt pratade om dem.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Joyce ar en modern man och inte helt självklart att man uppskattade det han skrev.

Mösstanten sa...

Mensskydd måstehan ha varit väldigt tidig med i litteraturen. Är det fortfarande en blå vätska de använder i reklamen? Jag ser så lite tv-reklam nu för tiden.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, James Joyce var tidig med mycket, han är rak och realistisk med det han skriver... vi har inte så många kanaler, ser inte mycket reklam.

Ylva sa...

Det låter väldigt modernt! Till unga tjejer rekommenderar jag Ja, jag har mens, hurså? av Clara Henry.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, ja, James Joyce var väldigt modern.
Det låter som ett bra tips.

Klimakteriehäxan sa...

Du har rätt, Hannele, jag har inte ägnat många rader åt företeelsen ... men några i alla fall, i förbigående liksom ... http://klimakteriehaxan.blogspot.se/2015/08/lingonveckor.html

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, lingon kan vara farliga... i Kalevala hittar Marjatta ett lingon, äter det och blir gravid.