Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2018

abort i Irland och James Joyce om mens

Down by the River av Edna O'Brien berättar om när en minderårig blev våldtagen och påven tillät inte abort utan flickan fick resa utomlands. Boken var länge förbjuden i Irland. O'Briens böcker var bannlysta och brändes. Nyligen har Irland röstat ja till abort, idag får man t14 års fängelse.
 
I sista kapitlet 18 av Ulysses av James Joyce får vi ta del av den fiktiva Mrs Marion Blooms funderingar, redan 1922. Mollys tankar flödar intensivt utan skiljetecken blir överflödiga. Hon litar på avbrutet samlag, vilket stör kvinnans njutning enligt henne. Två barn har hon fött, Molly är 31 år men börjar redan känna sig gammal. Molly funderar mycket, sätter betyg på sina älskare, suckar över krångliga mensskydd.
Ja, jag har mens, hurså? av Clara Henry är bra för unga tjejer.
Kvinnor ritar bara serier om mens av Sara Olausson är en antologi.

Läste nyligen en roman där kvinnan gjorde abort, men då avslöjar man för mycket av handlingen. En nutida roman, ingen hemsk berättelse från förr i fattiga tider.

"Det är internationella mensdagen men Google hade inte någon doodle om detta :D Här på bloggen ska dagen dock uppmärksammas med ett blodigt tema. Berätta om tre böcker vari man kan läsa om mens, missfall eller aborter. Det finns faktiskt fler än man kan tänka sig," skriver Lyran.

10 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Det var ett ganska svårt tema idag tyckte jag.

Anonym sa...

Härligt att ha hittat till din blogg!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, sällan jag minns såna detaljer när jag läser böcker.

Anonym, välkommen!

Mrs Calloway sa...

tyckte också att det var lite svårt även om jag är säker på att jag läst många böcker med aborter - mestadels illegala- i. och definitivt missfall. men nämns däremot sällan eller aldrig

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, såna detaljer skriver jag inte upp precis...

KajsaLisa sa...

Otroligt, jag har ju varit där och fick inte alls den uppfattningen om landet. Men visst är det sant och låter man religionen dra iväg för långt så .....

Boklysten sa...

Jättesvårt tema idag. Blir nyfiken på O'Briens bok

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, kanske man inte pratar om abort som turist, religion har sällan gynnat kvinnor.

Boklysten, O’Brien har alltid varit på kvinnors sida,

Jokke sa...

Jag vill läsa i framtide Ulysses av James Joyce. Ja -röster vann i Irland :)

I Jojo av Tytti Parras gör man abort, det är ett nyckel händelse i boken.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, kanske blir det bättre för kvinnorna i Irland, jag tyckte mycket om Ulysses, men man får ta ett kapitel då och då. Jojo tror jag har läst.