Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 juli 2018

Portugal - kulturell VM-spaning

har aldrig varit i Portugal men gillar portvin - mina favoritförfattare:
Orons bok av Fernando Pessoa (1888-1935) skrevs under några få dagar, texten räknas till en av 1900-talets viktigaste böcker. Pessoa var ganska ensam, nu hyllas han med en staty i Lissabon. Boken gavs ut efter hans död. Jag blir ödmjuk när jag läser hans tankar, som räcker längre än en fikarast - nästan fyrahundra sidor. Man öppnar boken och rycks med, in i en värld som är både nytt och bekant. Fina intressanta noveller också.
Rekviem : en hallucination av Antonio Tabucchi är en hyllning till Fernando Pessoa. En berättelse om ett möte som inte blir av för att personerna har missuppfattat tiden, dag eller natt. Personen råkar ut för olika händelser och träffar alla slags människor, små fristående episoder. Mycket lokala maträtter, goda drycker, gamla återupplevda minnen.
Dags för en kulturell VM-spaning om Portugal som Enligt O trodde skulle nå längre, men i åttondelsfinalen blev Uruguay för svåra.

2 kommentarer:

enligt O sa...

Pessoas bok låter riktigt bra! Tabucci får jag nog ge en ny chans.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, Tabucchi är väl inte riktigt som att läsa en vanlig roman.