Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 september 2018

Jessika Gedin - veckans omslagskvinna

Jessika Gedin berättar i hemlösas tidning Faktum om sitt bokläsande som började i femårsålder, nu blir det hundra böcker varje år. Hon kallar sin mor hennes boklangare. Hennes mor gav under skolåren romaner som handlade om samma epoker hon läste om på historielektionerna. Mor pratade om bokkaraktärer som riktiga människor vid middagsbordet: Åh, den personen måste du träffa!
Jessika vill klä sig till ett ledset djur i svt:s kostymförråd. En av hennes favoriter är Girlfriend in a Coma av Douglas Coupland som utspelar sig på en maskerad. I romanen The Gum Thief skriver han att folk borde ha sina Halloweenkostymer jämnt, det skulle bli lättare att prata med varandra.

12 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det är fint att höra om bokmänniskor.. Spännande att hennes mamma talade om personerna i böckerna som om de fanns. Vilken bra idé att ta fram böcker som handlade om just den historiska perioden som Jessica Gedin just läste om i skolan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det kanske inte var planerat utan bara blev så.

Ama de casa sa...

Himla smart av mamman att berika historielektionerna på det viset. Jag upplevde dom som synnerligen tråkiga och att bara traggla årtal är ju inte särskilt spännande... :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, då blir ju allting roligare och mer intressant.

Ylva sa...

En boklangare, det ska jag börja kalla mig!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, låter sympatiskt!

znogge sa...

En sådan mamma borde alla barn ha! Böckernas värld är fantastisk men alla får inte hjälp att hitta dit.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tråkigt, så många mammor som knappt tittar på sina barn i kärran, stirrar på sin mobil...

Rak i ryggen sa...

Boklangare! :) Roligt med bordssamtal om karaktärerna, det måste jag prova.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, då måste man läsa samma bok... visst låter der trevligt :)

Paula sa...

Jag måste titta ikapp på Babel, gillar programmet men har alltid nåt annat för mig. Jag växte upp med mamma och mormor, bägge läsande kvinnor. Mamma läste för mig om kvällarna när jag var barn, senare läste vi för varandra, var sin kväll! Bland det bästa min mamma gjorde för mig, det var att hon gav mig läsandets glädje

Hanneles bokparadis sa...

Paula, min mor hade inte så mycket tid för läsande när jag var liten, men senare har hon läst mera. Babel finns kvar ganska länge i svtPlay, pabssar nu när kvällarna mörkare,