Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 oktober 2018

var Henry James brittisk författare?

Kanske inte veckans viktigaste fråga, jag bara funderar. Jag vet inte så mycket om James, han föddes i New York, han studerade vid ett amerikanskt universitet, reste mycket, blev brittisk medborgare precis innan han dog. Henry James kvinnor i hans böcker vistas i Schweiz, Italien, Paris, Washington... jag har bara läst ett par av hans böcker. Finns det någon bok som handlar om England? Den skulle jag gärna vilja läsa. Ofta de som kommer utifrån, har en annan bakgrund, ser och upptäcker saker på ett annat sätt.

James Joyce och Samuel Beckett flyttade från Irland vid tjugoårs ålder, men man betraktar dem som irländska författare. Det finns massor med liknande exempel.

15 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant fråga. Jag har alltid betraktat Henry James som amerikan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, samma här.

znogge sa...

På något vis har väl nationaliteten ett samband med landet man är född och uppvuxen i. Men det stämmer i och för sig inte alltid...

Ama de casa sa...

Det där har vi diskuterat. Inte just om honom, men rent generellt. Jag har bott i Spanien 12 år men när folk frågar så är jag svensk. Även om jag skulle skaffa medborgarskap här så skulle jag fortfarande anse mig vara svensk.

Jag känner flera personer med dubbla medborgarskap och när vi pratar om deras nationaliteter så är det ursprungslandet som gäller.

Så om du frågar mig så var Henry James amerikan.

Fast det blir ju lite annorlunda vid exempelvis adoptioner och andra generationens invandrare. Inte alls enkelt det där.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mest får man väl intryck där man är född, vuxit upp och skaffat utbildning... men finns undantag.

Ama, precis... efter tolv år... är du fortfarande ganska svensk, du har ju inte bott ihop med spanjorer? Idrottsmän byter nationalitet för att få tävla. Nej, inte självklart alls. Skulle jag bli finsk eller svensk författare? 😳

em sa...

Du och Henry får svara som min mor gjorden, när hon som barn blev tillfrågad om sin nationalitet. Världsmedborgare, sa hon - när jag frågade henne var hon som sjuåring lärt sig vad det var, hade hon ingen aning om det.
Margaretha

Hanneles bokparadis sa...

em, mina rötter är nu rotade på Hisingen ❤️ Henry James var nog en riktigt rotlös världsmedborgare.

Klimakteriehäxan sa...

Jag "kan" inte honom, inte alls. Men skulle kalla honom amerikan!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, så uppfattar jag det också, James skriver bra.

Veiken sa...

Hmmm....jag röstar på amerikan med stänk av engelsman. Kan man tänka så?

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, jag röstar på amerikan - och skulle väldigt gärna läsa om Henry James skrivit något om England.

Sara Pepparkaka sa...

Sånt där funderar jag mycket på när jag söker böcker till min FN-utmaning. Där är idealfallet att författaren är född och uppvuxen i ett land, och dessutom att hen ska ha bott där åtminstone någon tid som vuxen. Men det är inte lätt att avgöra.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, det förstår jag... uppslagsverk kan vara lite luddiga också.

em sa...

Snubblade just på en novellsamling av Henry James. Har inte läst den än, men den ser ut att eventuellt innehålla något brittiskt: A London Life; The Patagonia; The Liar; Mrs. Temperly https://www.gutenberg.org/files/25500/25500-h/25500-h.htm
Margaretha

Hanneles bokparadis sa...

Margaretha, tack för intressant tips!