Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 december 2018

klass och bildning tema i SvenskLäraren

Senaste nummer av SvenskLäraren har intressant tema om klass och bildning, flera intressanta artiklar. Sven-Eric Liedman skriver att "bildning är en process, en oavlåtligt strävan, ett sökande både utåt världen och inåt en själv. Visst, det var kunskaper, erfarenheter, upplevelser, men framför allt var det ett sätt att göra allt detta till föremål för eftertanke." Och Liedman berättar att han är förvånad hur lite han själv lärde sig i skolan. Han hade bara två lyckade skolår, tredje och fjärde klass i folkskolan.

Många som gjorde klassresor. Klass avspeglas i vårt språkbruk. Nu är skillnaderna stora och skolan bör inkludera alla och jämna ut skillnaderna. På yrkesförberedande klass kunde en svensklärare säga: "Ni är arbetarbarn, ni är inte på väg någonstans, ni har inga ambitioner, ni kan inget, vet ingenting, och framför allt, ni är inte intresserade. Jag satsar på dem som faktiskt är på väg någonstans i livet, ekonomerna, naturvetarna. Här behöver vi bara få tiden att gå."

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det var då ett hemskt citat, det sista du har. Men arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen var ju för bildning. Startade bibliotek och studiecirklar. Sedan tycker jag att citatet är hemskt också därför att det finns så mycket värdefull kunskap som inte är boklig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har hört av andra också att på yrkesprogram kan lärarna ha den nedlåtande inställningen. Arbetarrörelsen har gjort mycket, men sågs ner ibland av de "bildade". Precis, Sven-Eric Liedman skriver så fint om all den kunskap som olika yrkesgrupper har, det är också bildning.

znogge sa...

Vilket alldeles gräsligt citat och vilken hemsk människosyn! Den får vi inte använda oss av längre.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inte högt men hört av vissa lärare....

Ama de casa sa...

Det är tur att tiderna förändras. Eller gör dom verkligen det? Det är kanske bara så att det inte uttalas högt längre...

Ylva sa...

När jag gick gymnasiet var det väldigt uppdelat och fordon hade ett eget hus. På gymnasiet jag jobbar nu finns även vux, SFI och gymnasiesärskola och det är bra att blanda!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det finns en viss tyst eftersläpning...

Ylva, det är alltid bra att blanda, överallt!