Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 december 2018

vad har Mats Malm skrivit?

Minervas äpple: om diktsyn, tolkning och bildspråk inom nordisk göticism är skriven av Mats Malm, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Han har skrivit en avhandling om litteraturteoretiska aspekter av den nordiska göticismen och skrivit böcker om den tidiga romanen i Sverige, svensk barock, tolkningstraditionen kring Aristoteles Poetik och frågan om hur litteratur förändrar mening över tid genom mediehistoriska förändringar. Han har skrivit Poesins röster : avlyssningar av äldre litteratur och Textens auktoritet : de första svenska romanernas villkor. Han är invald som ledamot av Svenska Akademien. Som göteborgare har jag någon gång lyssnat på hans föredrag, exempelvis om den heliga Birgitta.

6 kommentarer:

znogge sa...

Obekant bok men bekant namn. Undrar hur det ska gå för Akademien...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det är nog många som undrar

Mösstanten sa...

Men vad är det här! Jag måste ha klantat till det för min kommentar finns inte. I alla fall bra att bli påmind om den nye ledamoten i akademien. Hoppas att han kan bidra till en förbättring.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, lätt att trycka på fel knapp... Malm är i alla fall mycket kunnig på sitt område.

Yasmine sa...

Jag känner mig väldigt obildad som inte har hört om honom förut!

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, du är verkligen inte obildad!