Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

05 februari 2019

inget småstadsliv - kulturkollo

Unga flickor vill ju inte leva småstadsliv, men blir det bättre i en storstad?
Green Girl (2017) av Kate Zambreno berättar om den unga amerikanskan Ruth som säljer parfymer på fint varuhus i London, tillsammans med andra fattiga unga utländska flickor. De har knappt råd med mat, men nagelbehandling, frisör och cigaretter räcker pengarna till. Klädda i billiga reakläder och trendiga plastsmycken.
The Country Girls (Två flickor på Irland 1960) av Edna O'Brien berättar om den sympatiska Kate och egoistiska Baba, tonåringar från landet som kommer från klosterskola och åker till Dublin (egentligen trilogi, Girl with Green Eyes och Girls in their married bliss heter fortsättning).
 Kulturkollo letar efter trevliga småstäder.

7 kommentarer:

Ylva sa...

Jag hoppas att det inte är du som klättrar på headern! Det ser livsfarligt ut!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, vår yngste son isklättrar där, även mellansonen ❤️

znogge sa...

Många ungdomar som är uppväxta på mindre orter söker sig gärna till storstäder. Men lika många återvänder när de får egna familjer. Var sak har sin tid.

FrökenChristina sa...

Tror det beror på småstaden och personen ifråga. Jag tror jag bor i en för stor stad. Men jag förstår önskan att vilja åka ibland. Möter den hos många av mina elever som bor på riktigt små orter.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, som vuxna har många återvänt här också, när de fått barn.

Fröken Christina, jag uppskattar att bara ha en kvarts bussresa till storstaden.

Mösstanten sa...

En del stannar kvar också. Flyttar aldrig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, bara det finns jobb... idag kan man sköta många jobb hemifrån.