Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 mars 2019

Hem och stat av Selma Lagerlöf

"Det är för hemmet, som vi varit stora, för hemmet har vi också varit småaktiga. Inte många av oss har stått med Kristina Gyllenstierna på Stockholms murar och försvarat en stad, än färre som dragit ut med Jeanne d'Arc för att kämpa för fäderneslandet. Men om fienden kom ända fram till den egna porten, då stod vi där med disktrasan och kvasten, med den vassa tungan och den klösande handen, färdiga att strida till det yttersta för att försvara vår skapelse, hemmet." (sid 12)
Hem och stat av Selma Lagerlöf är en liten skrift som ingår i en serie av essäer av Timbro om kvinnans rättigheter. Selma Lagerlöf höll ett tal vid rösträttskonferensen i Stockholm 1911. Jag har inte koll vad Lagerlöf gjort mer. Intressant läsning, skrevs för över hundra år sedan, en blandning av essä och novell, handlar om längtan efter rösträtt, bli mer jämlik med mannen. Få yrken var tillgängliga för kvinnan, hemmet var platsen för henne.


Novell IV hos Ugglan:
22. Läs en novell där någon som som handlar om längtan.

11 kommentarer:

Znogge sa...

Det har hänt mycket på 100 år i vårt land men än är vi inte i hamn. Lagerlöf är alltid intressant!

Ugglanoboken sa...

Allt av Lagerlöf lockar, tycker jag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det är något fel med några män...

Ugglan, Lagerlöf har varit framme med kvinnofrågor, speciellt rösträtten.

Anna Christina sa...

Så självklart idag i vår värld. Så viktigt för kommande generationer att få vetskap om de som kämpat för oss. Just den - Hem och stat - har jag inte hört talas om förut. Men nu blev jag nyfiken.

Rak i ryggen sa...

Älskar Semla. Hade unnat henne att födas 100 år senare!

Hanneles bokparadis sa...

Anna Christina, precis, och förstå hur viktigt det är att vi röstar!

Hanna, spännande tanke!

skogsnuvan sa...

Jag har precis sträckläst en bok och tänkte på dig. Den heter Påfågelsommar av Hannah Richell och är helt underbar. Läs den!

Hanneles bokparadis sa...

skogsnuvan, jag har hört talas om boken, tack för påminnelsen!

Rämmengården sa...

Det är bra att så mycket har ändrats. Undrar hur det hade varit nu i vårt samhälle om inte kvinnor hade fått rösträtt. Vill man ens veta det🤔 ha en fin kväll kram från Nina

Robert W sa...

Jag fascineras alltid av det faktumet att Selma Lagerlöf fick säte och stämma i Svenska Akademien i en tid då hon var förvägrad rätten att rösta i riksdagsvalet. Det visar om något på hennes storhet.

Hanneles bokparadis sa...

Rämmengården, omöjligt att den stänka...

Robert W, visst var det häftigt, modigt av gubbarna!