Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 mars 2019

kärlek och hat mitt i livet - kulturkollo

Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström skiljer sig stort från Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga där det ändå finns kärlek, i Ebbas bok mest förakt och hat. Själv gillar jag inte skilsmässohistorier, men jag gillar Märta Tikkanen... Redan första sidorna ger mig obehag när Ebba skriver att ingen av parterna backar hos terapeuten. Livet, förhållanden handlar väl inte bara om att ha rätt - utan även lyssna på den andre, vara nyfiken... men den fasen kanske slutar vid förälskelsen?
I Tidningen Vi berättar de båda kvinnorna sin syn på kärlek, de har inte tappat hoppet, man måste tro. Inget av Ebbas två äktenskap verkar ha varit bra, men Märta fick i alla fall ett erkännande i slutet. Hennes make Henrik tillhörde en annan generation, kvinnan stod bakom. Stå i bredd tillsammans verkar inte vara enkelt i ett skapande äktenskap.

Ebba håller dock barnen utanför, vilket Märta Tikkanen inte gjorde. Ebba kräver att han ska gå ner på hennes nivå... varför inte tvärtom? Varför bara åt ena hållet? Han undrar när hon slutade att lyssna? Båda skyller varandra på att inte kunna lyssna. Måste någon förändra sig? Vem? Han är trött på att känna sig fel: "Men jag är inte som du. Jag är annorlunda."
Kulturkollos veckoutmaning: Mitt i livet.

10 kommentarer:

wiolettan sa...

A och O, att lyssna på varandra. Att ge och ta, gäller båda.
Låter intressant och lite djup, vilket jag kan gilla ibland om jag inte är allt för trött.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, utan att lyssna på varandra blir det inte bra.

Ama de casa sa...

Jodå, man måste vara lyhörd, ha respekt och dessutom inte ta varandra för givna. Så tänker vi och det har ju gått bra hittills ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, ni har ju varit gifta nästan lika länge som vi :)

Kulturkollo Linda sa...

Har ganska svårt för både Ebba och Horace, men Märta Tikkanens bok är en av mina absoluta favoriter.

Hanneles bokparadis sa...

Linda, duktiga skribenter alla tre.

znogge sa...

Att kunna lyssna är oerhört viktigt men långtifrån en självklarhet...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, alla är inte bra lyssnare.

Yasmine sa...

Tycker dagens samhälle handlar mer och mer om att prata om sitt eget istället för att lyssna på andras problem...

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, tyvärr har du nog rätt...