Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 mars 2019

Om betydelsen av böckers utseende

Boken som möbel, hemmet som berättelse 
"Jag frågade en gång om han läst dem. Är du galen, sa han. Inte läser man sina möbler." 
Märkesförpackningen introducerades under 1870-talet och dess uppgift var, bortsett från att fungera som emballage, att införa distinktion mellan olika tillverkares produkter samt att genom formgivningen skapa symbolvärde kring produkten. Det borgerliga hemmet skulle kanske också kunna betraktas som slags förpackning. Det skyddade sitt innehåll, den enskilde individen, avskiljde denne från omgivningen och möjliggjorde därigenom ett privatliv. (sid 236)
Om betydelsen av böckers utseende (1,1 kg) av Kristina Lundblad, som undervisar i bokhistoria vid Lunds universitet, är en avhandling som analysera bokens utseende ur flera olika perspektiv.  Det svenska förlagsbandets framväxt och etablering under perioden 1840–1914 med särskild hänsyn till dekorerade klotband. En studie av bokbandens formgivning, teknik och relation till frågor om modernitet och materiell kultur. En vackert illustrerad bok, den första avhandlingen i ämnet. Jag som äger och gillar gamla böcker tyckte detta är intressant.

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det verkar intressant. Kanske inte en avhandling som jag läser, men intressant. Skulle gärna ta del av något mer lättsmält påsamma tema.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, lånade boken på biblioteket, relativt lättläst... en behöver inte läst allt, bara det intressanta.

znogge sa...

Jag tycker böckers omslag är klart intressanta och kan vara mer eller mindre lockande. Dock ska man inte låta sig luras av det yttre...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, ibland hittar en omslag som inte har mycket med innehållet att göra...

Hanneles bokparadis sa...

Marie, visst är det intressant ämne!

Boklysten sa...

Låter som en intressant avhandling

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, speciellt för oss som gillar böcker.

Åsa sa...

Finns det ingen avhandling för hur man reparerar gamla böcker, mina håller på att ramla isär... så sköra.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, jag har bloggat om hur man laga gamla böcker:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/03/far-man-tejpa-gamla-bocker.html