Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 april 2019

Dockskåpet av Katherine Mansfield

"Many of the parents, including the Burnells, even told their children that they must not speak to the Kelveys. And so the others girls, led by the Burnells, walked past the Kelveys with their noses in the air. Even the teacher had a special voice for the Kelveys, and a special smile for the other children when Lil Kelvey brought her bunch of sad-looking flowers."
Dockskåpet (The Doll's House and Other Stories 1923) av Katherine Mansfield (översättning Märta Lindqvist) är en av hennes mest kända noveller. Mansfield föddes i Nya Zeeland men gick i skola i London. Novellen berättar om de tre syskonen Isabel, Lottie och Kezia som får ett väldigt stort och fint dockhus. Storasyster Isabel var äldst och ville bestämma vilka två av klasskamraterna skulle först få komma och titta på det. Alla i skolan omringade henne och ville vara bästa vänner. Det finns bara en skola på orten och föräldrarna måste tåla att även den fattiga tvätterskas barn går där. Och dessa barn var strängt förbjudna att komma och titta på dockhuset.


Novell IV hos Ugglan:
17. Läs en novell där någon är rädd.

11 kommentarer:

Christina Karlsson sa...

Dockhus gillas, så den vill ja läsa.

Znogge sa...

Den har jag läst och den tyckte jag var bra.

Hanneles bokparadis sa...

Christina, Mansfields noveller är bra.

Znogge, en tänkvärd liten novell.

Mösstanten sa...

Nu har jag ju en stor samling av hennes noveller och jag ser verkligen fram emot att börja läsa dem.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, visst är det häftigt med texter som är läsvärda efter hundra år!

Ama de casa sa...

Minns min barndoms dockskåp, och det fick alla komma och titta på om dom ville. Dom flesta hade dock egna :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, klar alla ska få komma och titta och leka :)

Ett mystiskt bibliotek sa...

Har inte läst den här men den verkar tänkvärd. Tror den skulle beröra mig om jag läste den. Och det vill jag. Tack för tipset. :)

Hanneles bokparadis sa...

Josefin, jag tycker mycket om Katherine Mansfields texter.

Ugglanoboken sa...

Mansfields noveller är riktigt bra!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, vill läsa mer och mer av henne!