Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 april 2019

Nowhere man av Aleksandar Hemon

"Jag hade blivit av med jobbet på konsthögskolans bokhandel när den galna julen, och den galna mellandagsrean, väl var över. Mitt arbete där hade bestått i att packa upp böcker ur kartongerna och kasta dem i soporna. Att ha sönder kartongerna och kasta dem i soporna. Att ha sönder kartongerna var det jag gillade bäst, den kontrollerande, vällovliga destruktionen." (sid 10)
Nowhere man av Aleksandar Hemon som kom till USA som turist 1992, men blev kvar där sedan hans hemstad Sarajevo belägrats. Boken innehåller noveller, passande nu är Judisk påsk Chicago, 18 april 1994, boken har intressant penguin-omslag. Novellen berättar om mannen som är arbetslös, utan pengar och söker jobb. Han blir intervjuad för ett jobb som invandrarlärare i engelska, erfarenhet har han inte. De går runt med skolans personal och besöker olika klasser. I en klass pratar läraren om påsken och om hur judarna firar påsk.


Novell IV hos Ugglan:
38. Läs en novell där något går sönder.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Den stora destruktionen av böcker känns hemsk.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inget kul arbete, Aleksandar Hemon är intressant författare.

znogge sa...

Vilket hemskt jobb. Kartongerna gick väl an men böckerna...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tråkigt när en måste utföra tråkigt jobb.

Rämmengården sa...

Svårt att få ett bra jobb som invandrare 😕

Hanneles bokparadis sa...

ja, inte alltid de mest välbetalda.

Ugglanoboken sa...

Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Ugglan, Aleksandar Hemon är intressant författare.