Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 maj 2019

Dimmornas hus av William Heinesen

Dimmornas hus av William Heinesen är en berättelse hur lätt det är att hamna i fel hus i mörker och dimma. Detta väckte starka fantasier hos författaren, nyfikenhet på all de namn på dörrarna och vilka som bodde där. Kanske författarens mor som ung.

"Uppe på en av höga åsarna norr om Norges gamla huvudstad ligger Hotell Soria Moria, ett träslott i nationell dovregubbestil som på en teckning av Kittelsen. Lite sökt och fornnordiskt, låt gå, men omsorgsfullt genomfört och utan småaktighet, och är något bara gjort av hederligt och gediget trä, talar det på ett särskilt sätt till ens hjärta. Och här finns knarrande och knagande trä, grova timmerstockar och bjälkar, munter xylofonakustik överallt, trappstegen sviktar trevligt småpratande under gångmattorna, och hela slottet doftar hemlighetsfullt av skogsensamhet, svunna somrars blåbärsris och hardangerfeleharts." (sid 247)


Novell IV hos Ugglan:
7. Läs en novell där någon bor på hotell.

5 kommentarer:

Bosse Lidén sa...

Låter spännande och tanken går till att väldigt mycket kan hända.
jag har "bokat" boken "Det lilla hotellet på rue d`Amour" av Dag Öhrlund. Där lär det vara ett hotellrum och en nyckel som berättar om gästerna. Låter finurligt.
Önskar dig en fin helg.

Veiken sa...

Oj, jag har inte läst boken men känner igen Soria Moria. Jag vet inte varifrån!

Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, tack för tips, jag blir nyfiken.

Veiken, tydligen känt, jag har inte hört tidigare.

Ugglanoboken sa...

Vår förra bok i bokcirkeln var en novellsamling av Heinesen - jag gillade den mycket!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, väldigt trevligt att läsa Heinesen.