Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

13 maj 2019

Gäster från månen av William Heinesen

William Heinesen (1900-1991) var en färöisk författare som skrev på danska. Han avböjde alla pris för ett sådant kunde ha betraktats som en utmärkelse till en dansk författare. Gäster från månen är en kort trolsk novell från författarens barndomshem i Tórshavn.

"Ett sådant berg satte naturligtvis ens barnsliga fantasi i rörelse. Här var både världens ände och begynnelse, här gick solen till vila vintertid, här uppehåll sig skymningen länge, här strålade aftonstjärnan, här gick månen stundom upp stor och lergodsröd, och västerut vid havet bakom det grå fjället föreställde man sig att det låg en borg, byggd av stora stenblock från berget, en borg av det slag man hörde talas om i sagor och gamla kväden." (sid 31)


Novell IV hos Ugglan:
5. Läs en novell översatt från danskan.

6 kommentarer:

Znogge sa...

Ett helt nytt namn för mig får jag erkänna...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Heinesen är ganska stort namn, fått en hel del priser, jag gillar hans novellen, de flesta från hans hemtrakter på Faröarna.

Hanna sa...

Nytt namn för mig också. Tror inte jag läst någon från Färörarna. Tórshavn har jag promenerat igenom, en strip längs havet med en sidogata. Glad att inte bo där.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, wow, helt okänd plats för mig, kanske lite ödsligt, men jag gillar Heinesens beskrivningar.

Ugglanoboken sa...

Tycker också mycket om Heinesens noveller!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, verkligen fina.