Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 maj 2019

Historiens metoo-vrål : är jag inte människa av Ebba Witt-Brattström

Historiens metoo-vrål : är jag inte människa av Ebba Witt-Brattström är en historisk genomgång om vad kvinnorna har fått utstå under historiens gång; övergrepp på flickor och kvinnor från Antiken fram till idag. En viktig och oerhört stark bok med sina citat från litteraturen och verkliga livet. Detta eviga att kvinnor har sig själv att skylla, även mödrar kan säga så till sina döttrar, inget stöd någonstans, inte från medsystrar. Vi behöver våra vänner, lärarnas stöd, men så är det inte alltid. Vi måste våga anmäla. Även författaren har varit feg, inte riktigt kunnat stödja sina medsystrar, väcktes av #metoorörelsen:
    "Vi som ser men inte vill förstå. Eller värre: Vi som förstår men inte vågar knysta, inte ta ställning. Är vi fega medbrottslingar?" (sid 23)
Våldet mot kvinnor är känt från skönlitteraturen (gedigen litteraturlista i slutet av boken). Märta Tikkanen skrev Män kan inte våldtas (1975), blev film också, kvinnans avsikt var att få andra män avstå från övergrepp. Sofi Oksanen har i Utrensning beskrivit obehagligt sexuellt våld. Margaret Atwood i Tjänarinnans berättelse (1986). Simone de Beavoir, Doris Lessing, Elin Wägner, Kerstin Thorvall, Elena Ferrante, Kerstin Ekmans Häxringarna (1974), Elfriede Jelineks Lust, några av exemplen ur litteraturen.

Trovärdighet, lotteri för kvinnan om mannen blir dömd, i våldtäktsmål blir mannen ofta frikänd. Lagarna ändras men är inte alltid till kvinnans fördel. Tensta rättegången är en av många.

Efter Selma Lagerlöf tog det flera decennier innan Svenska Akademien belönade en kvinnlig författare, Nelly Sachs fick ett halvt pris 1966: "Där kan vi snacka om svarta hål och kvinnor som försummad grupp. Plus manligt tolkningsföreträde av, i detta fall, litterär kvalitet." (sid 54)

"Medbrottslighet förutsätter medberoende. Flickor uppfostras att tiga still om sina övergrepp. De blir medberoende, vilket innebär att anpassa sitt beteende efter närstående med destruktiva och problematiska beteenden" (sid 102).  
Virginia Woolf (Professions for Women 1931); att vara medberoende snäll flicka brottas de flesta med; att avstå från att vara en snäll flicka, är det svåraste av allt, bli allas dörrmatta. Väluppfostrad och självförnekande. August Strindberg såg tydlig: "varje kvinnans försök till självständig existens utan hjälp och stöd av mannen slutar illa".

Våldet mot kvinnor har många ansikten, många platser och många tider. Från Antiken och fram till idag. Men det finns goda män. Varför har man tigit? Kanske för att inte riskera att kränka den majoritet män som inte är förövare, mån som inte hatar kvinnor. Men detta slags hänsyn gör de utsatta kvinnors lidande värre.
bernur sågade ner boken: HÄR.

16 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den måste jag läsa. Bra att bli uppmärksammad på den.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, hemskt när man tigit... och inte trott, beskyllt, boken är viktig, röst för så många.

Znogge sa...

Tack för tipset! Den ska jag läsa. Ett viktigt ämne som ligger i tiden och nog kommer att göra så länge...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tyvärr är det väl inte slut... inte bra för någon att tiga.

Bosse Lidén sa...

Jag är övertygad om att det finns väldigt många "medskyldiga" som kunde gjort stor skillnad. Det är nog det som stör mig mest. När en stor stenbumling börjar rulla kan även helt oskyldiga råka illa ut. Alla kvinnor är heller inte "änglar". ;)

Hanneles bokparadis sa...

Bosse Lidén, att tiga gynnar ingen.

Lena i Wales sa...

Det är fruktansvärt vad många kvinnor fått utstå och att det belagts med skam. Hoppas vi möter en bättre framtid genom mer öppenhet.

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, det har varit hemskt, först bli utsatt och sedan bli dömd av sin omgivning.

Yasmine sa...

Denna bok låter otroligt bra och något som behövs i samhället just nu!

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, boken är stark och viktig, röst för många.

Carolina sa...

Det är obehagligt vad kvinnor, tjejer och barn har fått utstå i årtionden. Många tiger nog också pga de inte vågar berätta då de ser ned på sig själva och tror att det är deras fel. Det är det som är det jobbigaste tycker jag, att de kan bli så nedtryckta att de inte vågar prata :(

Hanneles bokparadis sa...

Carolina, det där tigande har varit förståeligt, inte mycket stöd dessa kvinnor har fått, hoppas det har vänt till det bättre.

Ylva sa...

Jag har hört Ebba berätta om sin bok Stå i bredd. Hon är duktig!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, Stå i bredd är jättefin, jag lyssnade också på Ebba om den boken. Hon har verkligen lyft kvinnliga författare!

Ingrid sa...

Tack för det boktipset, nu fick jag en titel till på min "attläsalista"
Trevlig helg!
Ingrid

Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, en viktig bok om dem som inte alltid hörs.