Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 maj 2019

min 87-åriga mor har flyttat

Jag hittade den första finska översättningen av Sense and Sensibility av Jane Austen (1952), Little Lord av Frances Hodgson Burnett och Kafka.
Efter 48 år i samma lägenhet bor hon nu i bottenvåning utan trappor, och egen tvättmaskin. Hon ser fram emot att hjälpa maken med tvätten. Jag tog några gamla finska böcker vid rensning. Några behöll min mor.
Rahaa (Pengar 1885) Victoria Benedictsson (alias Ernst Ahlgren), Synnöve Päiväkumpu (Sigurd Jorsalfar 1872) av Bjørnstjerne Bjørnson, romanen Kesäinen leikki (Sommarleken 1927) av Fredrik Böök.

13 kommentarer:

Znogge sa...

Det var ett bra beslut för utan hiss blir det besvärligt i den åldern. Skönt med egen tvättmaskin dessutom.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, lite lättare liv kan en få unna sig i den åldern.

Mösstanten sa...

Så skönt för din mor att slippa trappor i fortsättningen. Bra med egen tvättmaskin också. Trappor är ett gissel när man blir gammal.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, balansen och annat, hon fick inte lov att gå i trappor ensam för hennes man. Nu är hon friare och kan gå ut lite mer. Med rullator, sitta i solen.

Yasmine sa...

Vad skönt att slippa trapporna! :D

Veiken sa...

Så skönt för din mamma att få det lite lättare. Man måste få ha det skönt vid den åldern. Jag önskar din mamma ett stort Lycka Till med den nya lägenheten.

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, nu kan min mor gå ut ensam :)

Veiken, hoppas hon trivs lika bra som i den gamla lägenheten.

Ylva sa...

Bra att du tar hand om hennes böcker! Jag tycker de är så fina, sådana som dem längst ned.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, eller hur, patina och vackra omslag ❤️

Klimakteriehäxan sa...

Hoppas mamma ska trivas.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det hoppas jag också, hon har trivts 48 år i den förra lägenheten, denna blir lite mindre. men ger henne större möjligher att komma ut.

Jokke sa...

Kändä och okända böcker. Din mamma har goda böcker. Jag har läst Synnöve päiväkumpu på finska, och Ylpeys ja ennakkoluulo, och också Pikku Lordi

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, nätit kannetkin, jag tycker om gamla böcker, vill läsa även lite på finska.