Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 maj 2019

Mors dag av Maria Wells

"Hon hade varit reseledare och haft fullt upp. Hennes engagemang att ta hand om turisterna som kom till det resmål där hon jobbade hade varit lika stort och varmt som att agera "extramamma" till de nya guiderna som skulle säsongsarbeta. 
   Karin hade verkligen älskat livet utomlands." (sid 90)
Mors dag (2018) av Maria Wells finns i samlingen Kära Mamma : noveller, innehåller ett trettiotal berättelser som utforskar mammor, moderskap och relationen mellan mamma och barn - älskade, hatade eller saknade. Novellen berättar om Karin som levt utomlands många år och jobbat som reseledare.Vid 20-års åldern hade hon blivit gravid, fadern hade sagt nej till att hon skulle få behålla barnet. "Fina flickor fick inte barn ogifta." Mors Dag var tungt för Karin.

"Och den här speciella dagen på året valde hon alltid att stanna hemma, brygga en kopp kaffe och läsa en bok. Helst något av Nora Roberts. Hon kunde inte räkna hur många böcker hon läst av författarens över 200 romantiska historier. Det brukade ta henne hela dagen att plöja den senaste boken, och det hade blivit hennes alldeles egna tradition." (sid 95)


Novell IV hos Ugglan:
20. Läs en novell där någon är gravid.

12 kommentarer:

Mösstanten sa...

Nej mors dag är inte rolig för alla. Jag tänker på när vi gjorde morsdagskort och farsdagskort i skolan när jag var liten. Det var inte lika många skilsmässor på den tiden, men i alla fall.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, sin mor har man ju kvar även efter skilsmässan...

Klimakteriehäxan sa...

Fin kopp i headern, kul tradition med en Nora Roberts per Mors dag!

Znogge sa...

Jag tycker det är en fin tradition men minns hur det var när jag var liten. Två av mina klasskompisar hade skilda föräldrar vilket innebar att de aldrig träffade sin pappa vilket var sorgligt. Tur att gemensam vårdnad är det vanligaste i dag för barnen behöver båda föräldrarna!

Ama de casa sa...

Här i Spanien firas Mors dag den första söndagen i maj, så svenska mammor i Spanien får dubbelfira. Inte dumt alls :-)

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, lite tragisk novell med lyckligt slut.

Znogge, skilsmässorna har väl blivit bättre, barn behöver träffa båda föräldrar.

Ama, som i Finland då :) 🇫🇮

Veiken sa...

Jag har firat Mors Dag två gånger i år. En gång på amerikanskt datum och så idag! Inte dumt alls! :)

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, toppen, finnar firar nog som i USA 🇫🇮

Marie i Skrifvarstugan sa...

Blir lite nyfiken på boken. Vilken trevlig tradition det var med Nora Roberts just denna dag.
Ha fin resterande söndagskväll.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, många fina noveller, önskar dig detsamma.

Ugglanoboken sa...

Så passande för dagen! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, ibland hittar man dem :)