Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 juli 2019

Havets väldiga ryggar av Johan Tralau

"Metaforens historia förnyas, i våg efter våg av förändring, men den följer samma lag, samma urhistoriska regel. Bilden förnyar sig. Nya former krossas mot tiden och stranden och uppstår igen, alltid nya, och så kan vi erövra den kunskap som den språkliga bilden ger oss. I den upptäckten finns upprymt lugn, äventyr, glädje och lite vemod." (sid 146)
Havets väldiga ryggar : offret och de flytande bildernas gåta av Johan Tralau (professor i statsvetenskap); "Metaforer hjälper oss att förstå världen: de är språkliga bilder som visar att något liknar något annat. När den grekiske poeten Homeros sjunger att en havsvåg ser ut som ryggen på ett enormt djur upptäcker vi därför vågen på ett nytt sätt. Metaforen bygger alltså på att delarna i bilden liknar varandra, och det är på det sättet som den påverkar människans tänkande". Mycket om måltider, kroppen, ätande, vardagsmoral och fest, om hur gemensamma seder och måltider binder oss samman - och vad som händer när de inte gör det.

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar vara en trevlig och intressant bok. Så han är professor i statsvetenskap och skriver om metaforer. Kanske inte så konstigt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag förstod inte heller sambandet :)

Hanna sa...

Försökte mig på att läsa den men drunknade nästan...

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, ingen lätt underhållning...

Ugglanoboken sa...

Verkar intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, intressant och annorlunda bok.