Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 oktober 2019

lyssna på Olga Tokarczuks Styr din plog över de dödas ben i P1

Styr din plog över de dödas ben av nobelpristagaren Olga Tokarczuk i radios P1: HÄR.

"Det är vinternatt och snön faller tät. Janina Duszejkos hus är ett av få bebodda i den lilla byn på den polska landsbygden. Tidigare arbetade Janina som lärare, numera ägnar hon dagarna åt att översätta William Blake, studera astrologi och se om välbärgade Warszawabors sommarställen. Hon betraktas som en ensling, som föredrar rådjurens och vildsvinens sällskap framför människornas."
En berättelse som ser ut som en kriminalroman men lika gärna kan läsas som en omvärldsanalys och kritik mot den värld vi lever i där djuren är bihang och människan dess självklara herre.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Jo jag visste att den går som radioföljetong men har inte lyssnat. Ännu, hoppas jag, för det vore bra att ta vara på tillfället. Nu har jag en beställd bok av Tokarczuk att hämta på bibliotekets Daghus, natthus. Det ska bli spännande att läsa henne för första gången.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har börjat lyssna, och har beställt böcker på biblioteket, väldigt mycket är översatt, gillar hennes noveller.

znogge sa...

Den har jag beställt på bibblan men än är det inte min tur...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, skönt att lyssna också, långa kötider nu...

Klimakteriehäxan sa...

Har hört de fyra första avsnitten och gillar texten, men har svårt för att uppläserskan uttalar imperfektformen av verben som infinitiv. Tycker inte det funkar i litterära sammanhang även om man pratar så till vardags.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, jag fastnar sällan i såna detaljer

Klimakteriehäxan sa...

Jag har känsliga öron ... och ögon, hatar ju tryckta korrfel också. Det här blir som muntliga korrfel för mig.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, ok, jag har korrekturläst några universitetsuppsatser... på Chalmers, men jag lämnar den kunskapen när jag ägnar mig åt skönlitteratur.