Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 oktober 2019

Svenska Akademien : makten, kvinnorna och pengarna

Svenska Akademien : makten, kvinnorna och pengarna (2019) av Christian Catomeris, Knut Kainz Rognerud är riktigt intressant bladvändare. Hisnande läsning vad gubbarna tyckte om kvinnliga författare för hundra år sedan. Akademiledamoten Selma Lagerlöf som inte ens hade rösträtt i riksdagsval, inget självklart val bland herrarna. Ett eget kapitel om Horace & Ebba. Ett kapitel om en kvinnlig sekreterare efter 229 år, och en hel del annat.

"Vad är det som får en mer än 230 år gammal kulturinstitution att plötsligt falla samman? Handlar det, såsom framställts, om en konflikt mellan tradition och modernitet, om frågor om makt och kön? Eller handlar det bara om sådant som förr eller senare måste uppstå i en organisation med en så ”problematisk” struktur, nämligen bristen på transparens och insyn genom uråldriga sekretessregler? Liksom en kraftigt utökad finansiell och kulturell makt som oundvikligen korrumperar? Dramat om den Svenska Akademien sträcker sig i själva verket långt tillbaka i tiden."

   Akademiens roll som smakdomare håller Carl David af Wirsén hårt på:
Om Flauberts klassiker Madame Bovary skriver han bland annat: "Vi lägga från oss boken med en känsla af beklämdhet, som närmar sig till äckel." Om Émile Zola: "Den mänskliga uselheten har i Zola en framstående skildrare."
     Ibsen och Tolstoj är inte mycket bättre, men värst är det med landsmannen August Strindberg. Denne kallas nedlåtande för "underklassens försvarare", och beskrivs som "tarflig", "vulgär", "vederstygglig" i af Wirséns recensioner. Efter att ha läst pjäsen Fröken Julie frågar sig Akademiens ständige sekreterare om inte Strindberg "varit besvärad af någon hjernåkomma som gjort att han för tillfället ej var fullt normal". (sid 15)

9 kommentarer:

Mösstanten sa...

Alla de som inte blev invalda i akademien. Och alla de som inte fick nobelpriset. Och vilka ska få det idag? Jag väntar med spänning.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, mycket har hänt... och fortsättning följer.

znogge sa...

Det låter som väldigt intressant läsning. Nu återstår bara att se vem som får priset i dag. Spännande!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, i år blir det två pristagare.

Klimakteriehäxan sa...

Din recension är den mest positiva jag sett om denna bok!

Ylva sa...

Aktuell bok! Idag ska jag lyssnar när de tillkännager Nobelpriset i litteratur!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, intressant läsning på många sätt!

Ylva, det vill en inte missa!

Ama de casa sa...

Priset är det väl inget fel på, men låt nån annan än Akademien utse dom. Vilken röra det har varit!!!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, nu har de plockat in även folk utifrån.