Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 november 2019

Lanny av Max Porter

"Du har aldrig sett något som liknar den här killens samlingar. Hans rum är rena Pitt Rivers-museet, fossiliserat trä och kristaller och stenar och alltihop är märkt med "40 miljoner år gammal", "stranden i Suffolk", "pappas första kattguld", hajtänder, oros-dockor, knutar, sköljkoppar, ekollon, snäckskal, stalaktiter, önskeben, allt märkt, allt älskat." (sid 163)
Lanny (2019) av Max Porter berättar om en liten by nära London. "Den här byn tillhör människorna som bor här, och de som bott här under hundratals år. Den tillhör Englands mystiska förflutna och förbryllande nutid. Den tillhör Mad Pete, ensamvarg och konstnär. Gamla Peggy som hänger över grinden och skvallrar med alla som går förbi. Den tillhör familjer som är borta sedan generationer, och sådana som bara nyligen flyttat hit. Den tillhör Lanny, pojken som plötsligt försvinner spårlöst. Men också Dead Papa Toothwort som vaknat från sin slummer djupt inne i skogen."

4 kommentarer:

Znogge sa...

Den låter en aning speciell får jag säga...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Porter är speciell men jag tycker om hans böcker.

Mösstanten sa...

Jag har hans Sorgen bär fjäderdräkt i min läslista och jag är nog ganska nyfiken på hans författarskap.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Sorgen bär fjäderdräkt tyckte jag mycket om, så gripande.